«El cultiu ecològic de l’arròs és molt millor per a l’entorn i el medi ambient»

Riet Vell es va crear fa dues dècades per fomentar el cultiu sostenible. Recentment han guanyat un premi del BBVA

15 agosto 2021 21:30 | Actualizado a 16 agosto 2021 05:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany fa vint anys que Riet Vell es va crear a les Terres de l’Ebre per produir arròs ecològic i fomentar el seu conreu. Aquesta empresa, promoguda per l’ONG mediambiental SEO Birdlife que porta molts anys treballant per la conservació de la biodiversitat, va nàixer el 2001 quan a la zona, tot i que era viable, encara no hi havia cap productor d’arròs ecològic. Actualment ja n’hi ha vuit.

La filosofia i objectiu de l’empresa és reivindicar l’agricultura ecològica integrada en l’entorn i animar a altres empreses a què facin el pas, afavorint així la biodiversitat i promovent un model més sostenible de producció d’aliments. Segons explica el director de l’empresa, Juan Carlos Cirera, el Delta de l’Ebre és un indret ideal per al conreu d’aquest producte gràcies a les seves característiques. «L’arrossar al delta és un cultiu totalment adaptat a l’entorn, a més de ser un element clau en l’ecosistema. Una gran part del valor que té el Delta com a zona humida és la presència d’aquests arrossars» destaca el director, tot assenyalant les diferències entre el cultiu tradicional i l’ecològic: «l’arròs convencional és un cultiu que requereix l’ús de químics forts i abundants, és un cultiu molt intensiu amb una càrrega negativa de contaminació. En canvi, en l’arròs ecològic aquesta part contaminant s’elimina i és molt millor per a l’entorn i el medi ambient, però la productivitat és menor i, per tant, el preu és més elevat. No obstant això, el cultiu és molt més interessant» Cirera afegeix que això fa més difícil vendre aquest tipus d’arròs.

«Produir arròs ecològic costa molt, això fa que tingui una diferència de preu amb l’arròs convencional i per tant comercialitzar-lo no és fàcil. Com que el preu és una mica més elevat, si la gent no coneix el que hi ha al darrere, no el compren».

Des de Riet vell veuen amb bons ulls el creixement de la producció ecològica tot i que afirmen que no va tan de pressa com els agradaria, però també entenen la dificultat de fer el canvi: «La producció ecològica creix a un ritme bastant potent en general, però el conreu d’arròs encara és difícil perquè s’ha de fer en condicions de molta humitat, amb camps inundats, altes temperatures... Això fa que l’herba sigui un problema i els agricultors no s’hi atreveixin perquè hi ha més feina, però a poc a poc les cooperatives es van animant a entrar en la certificació. Des de Riet Vell volem animar als productors a fer el canvi perquè hi ha un mercat que va creixent, tot i que a un ritme més lent del que ens agradaria».

Recentment, l’empresa ha estat una de les guanyadores del premi BBVA a l’emprenedoria sostenible i veurà els seus productes utilitzats en receptes d’un referent en la gastronomia com és el celler de Can Roca.

Els arrossos s’inclouran en les receptes de la cistella mensual del projecte de Gastronomia Sostenible dels Germans Roca, un projecte que vol donar suport i visualització al petit productor al mateix temps que promou la cuina saludable amb ingredients de qualitat i de temporada. A més, els cuiners coneixeran de primera mà els productes seleccionats per a les receptes.

Finalment, tots els productors escollits s’incorporaran a un pla de difusió de BBVA i El Celler de Can Roca. «Vam presentar la nostra experiència a la convocatòria i la iniciàtiva ha estat un dels deu projectes premiats a escala nacional. El premi té un component de promoció, d’ajuda per a tenir més visibilitat i això a nosaltres ens va molt bé. Qualsevol suport és benvingut», celebra el director de Riet Vell.

Comentarios
Multimedia Diari