El fiscal demana dos anys de presó per a l'internauta d'Ulldecona que va alabar ETA

A l'home, nascut a Ulldecona i resident a Suïssa, se l'acusa d'enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes

| Actualizado a 22 mayo 2017 17:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El fiscal Pedro Martínez Torrijos va demanar ahir, en un judici, dos anys de presó per a un internauta d’Ulldecona per realitzar comentaris a notícies d’un mitjà digital a través de la seva pàgina de la xarxa social Facebook en les quals exalçava etarres i insultava Miguel Ángel Blanco.

L’acusat, José Luis Tomàs, de 42 anys, nascut a Ulldecona i resident a Suïssa, va negar en la vista, celebrada a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid), ser l’autor d’aquests missatges, pels quals el fiscal va sol·licitar per a ell l’esmentada pena com a autor de delicte d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, mentre que el seu advocat va reclamar la seva absolució.

Per al fiscal va quedar acreditat que entre 2013 i 2014 José Luis Tomàs va realitzar comentaris de notícies a Libertat Digital a través de la seva pàgina a Facebook que suposaven aquest delicte.

L’acusat, per la seva banda, va assegurar que ell no va fer aquells comentaris i que familiars i amics seus tenien accés a la contrasenya de la seva pàgina de Facebook de què és titular i que no és a la que es refereix el fiscal, així com que en aquelles dates estava a Suïssa, on viu i treballa.

Les notícies comentades, segons el fiscal, es referien al fet que l’etarra Iosu Uribetxebarria Bolinaga superava l’esperança de vida en què es van basar els jutges per concedir-li la llibertat condicional i a l’entrevista que el també membre d’ETA José Luis Urrusolo Sistiaga va concedir a la Cadena SER en l’aniversari de l’assassinat del regidor del PP a Ermua.

En aquells comentaris podien llegir-se frases com «gora Urrusolo ETA gudaris que us donin espanyols feixistes de merda», «Txeroki lendakari», «Miguel era una xivata de merda, es mereixia un forat més al puto cap» o «Gora Bolinaga, Goma 2 per a Espanya», entre altres.

Dos mossos d’esquadra que es van encarregar de la investigació van testificar que el van identificar com a autor dels missatges després de localitzar-lo a través de la seva pàgina de Facebook, en què havia posat en el seu perfil la foto de la torre del castell d’Ulldecona i que quan el van citar a declarar no va voler informar-los sobre el tema.

El fiscal va recordar que en la seva declaració davant del jutge instructor de la causa l’acusat va reconèixer que era el titular de la pàgina de Facebook on es van abocar els comentaris delictius i estima que això resta valor probatori al que va manifestar ahir al judici. Va afegir que hi ha indicis que condueixen al ffet que va ser l’autor dels comentaris o almenys titular d’aquell compte, de l’administració del qual n’era responsable, com dades i fotos d’ell, i a més el fiscal va advertir que l’acusat no va acreditar que una altra persona hagi usat les seves claus d’accés.

El lletrat de la defensa va coincidir amb el fiscal que els esmentats comentaris són «execrables» però va discrepar que s’hagi provat que l’autor sigui el seu representat i va recordar que és a l’acusació a qui correspon demostrar-ho.

En aquest sentit va advertir que és possible que algú obri un compte de Facebook amb dades i fotos d’una altra persona o que usi una pàgina de la xarxa de la qual no és titular si coneix les contrasenyes d’accés.

Així, va al·legar una sentència dictada a mes passat pel Tribunal Suprem que estableix que les proves obtingudes de missatges de xarxes socials han de ser preses amb totes les cauteles donades les possibilitats de manipulació amb identitats fingides i que perquè siguin vàlides han de sustentar-se en perícies que identifiquin el seu origen.

Comentarios
Multimedia Diari