El Govern es compromet a trobar l'encaix legal dels bous a la mar d'Alcanar i els temptejos d'Alfara de Carles

Penyes taurines i ajuntaments preparen la temporada de correbous amb l'objectiu que es celebrin sense denúncies

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre i els ajuntaments dels municipis on es celebren correbous es van reunir aquest dimecres amb el delegat del Govern al territori, Xavier Pallarès, per fer balanç de la temporada taurina del 2014 i preparar la temporada d'aquest any que comença el mes d'abril a Aldover, Baix Ebre. Com ha explicat Pallarès, el Govern s'ha fet responsable de trobar la manera de legalitzar els bous a la mar de les Cases d'Alcanar (Montsià) i els temptejos amb públic d'Alfara de Carles (Baix Ebre). En la reunió també es va fer un repàs a la llei dels correbous per buscar la "tolerància zero" i intentar que la propera temporada 2015 acabi sense cap denúncia.

La reunió anual entre l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre i els ajuntaments amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre va servir per fer balanç de la temporada del 2014. En la trobada, que es va celebrar al Casal d'Amposta, es va parlar de les peticions de sanció, 7 en concret, que han interposat associacions i entitats animalistes. D'aquestes, com ha explicat Xavier Pallarès, n'hi ha tres que preocupen especialment perquè podrien derivar en sanció.

 

Bous a la mar

Un d'aquests és l'expedient obert per la Generalitat arran una denúncia de l'entitat animalista Actyma contra els bous a la mar de les Cases d'Alcanar del passat mes d'agost per considerar-la una modalitat "fraudulenta". "No hi ha hagut cap sanció, i estem mirant si és pot sancionar o no a través d'advocats i de la pròpia justícia", ha explicat Pallarès. Justament en la reunió es va acordar treballar aquest 2015 "per aconseguir legalitzar la reivindicació d'Alcanar", la demanda de reconèixer la tradició dels bous al port de Les Cases d'Alcanar per protegir aquesta celebració.

Pallarès, però, ha volgut recordar als veïns d'Alcanar i, en especial a la regidora de Festes, Mercè Fischer, que aquesta reivindicació l'haurien d'haver fet l'any 2010 quan es va aprovar la llei. "Entenc els nervis perquè les eleccions municipals estan a tocar, però mirarem si es pot donar compliment a la demanda que ens fa la gent del municipi d'Alcanar", ha dit el delegat. "De moment hi ha un requeriment judicial i davant de la justícia, des de la Generalitat hem de ser molt curosos", ha afegit.

Els temptejos d'Alfara Una altra celebració que ha quedat sense l'empara de llei de correbous són els temptejos amb públic que celebraven les ramaderies d'Alfara de Carles. Pallarès ha assegurat que el Govern s'ha compromès a buscar altres vies legals per protegir aquestes celebracions que no sigui l'esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos per modificar la llei de protecció dels animals, que va ser rebutjada pel Parlament. "Els animalistes consideren que seria colar-ho per la porta del darrera i no ho volem. Volem que hi hagi un debat i que realment, si hi ha possibilitats que es celebrin, es faci bé", ha dit Pallarès.

 

Una "llei difusa"

Aquests dos casos, com ha reconegut el delgat del Govern a les Terres de l'Ebre, són conseqüència d'una llei dels correbous "difusa en alguns aspectes". Pallarès ha recordat que, quan es posa en pràctica una llei, és quan veuen els aspectes negatius i positius, i els que queden oberts a la interpretació. "Després de quatre anys d'aplicació i experiència, la llei dels correbous, que sempre he qualificat de bona perquè blinda els correbous a les Terres de l'Ebre i dóna tranquil·litat jurídica a qui els organitza, deixa aspectes mal tancats", ha admès Pallarès. Les solucions però arribaran aviat. "Estem parlant amb la conselleria d'Interior per veure quines possibilitats legals hi ha. Serà una decisió que veurem en breu", ha assegurat.

 

Tolerància Zero

En la reunió d'aquest dimecres a Amposta es va fer un repàs a la llei perquè la seva aplicació aquest 2015 sigui cada vegada més acurada. Que amb prop de 200 tardes de correbous a les Terres de l'Ebre només s'hagin presentat 7 peticions de sanció és, per a Pallarès, una mostra que les coses es fan cada vegada millor però ha dit que cal aplicar la "tolerància zero". "Quan arribi el moment que no hi hagi cap denúncia voldrà dir que les coses es fan bé al territori i ens donarà la tranquil·litat que tots volem, els que estan a favor dels bous i els que estan en contra. Tots estem pel respecte dels animals i per mirar que les coses vagin lo millor possible", ha dit.

 

Picabaralla amb ERC

L'acusació d'ERC contra CiU d'utilitzar els correbous de forma "partidista" i "electoralista" és per a Xavier Pallarès una "picabaralla" pròpia d'èpoques electorals i confia que es recuperarà el consens que es va demostrar al Parlament quan es va aprovar la llei dels correbous.

Comentarios
Multimedia Diari