El Poble Vell de Corbera demanarà ajuda per consolidar el lloc històric

En els últims dies ha caigut una façana lateral d'una de les cases de l'antic carrer de la Bassa, on hi havia col·locada una de les escultures del conjunt de l'abecedari de la Llibertat

19 mayo 2017 23:47 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, que gestiona el manteniment i promoció del lloc històric destruït en bona part durant la batalla de l’Ebre, posarà sobre la taula en la propera reunió demanar ajuda a administracions superiors per treballar en la consolidació de les runes.

En aquestes festes nadalenques ha caigut una façana lateral d’una de les cases al carrer de la Bassa, façana on hi havia una de les escultures a l’aire lliure de l’abecedari de la Llibertat que simbolitzava la lletra X.

Els turistes que aquest cap de setmana han visitat el Poble Vell han pogut comprovar els efectes de la destrossa, provocada pel pas dels temps, l’erosió i l’absència d’un treball de consolidació.

El president de l’associació del Poble Vell i regidor de l’Ajuntament de Corbera d’Ebre, Josep Llop, ha lamentat l’ensorrament i ha admès que cada any es produeix un o més successos similars al lloc històric, sobretot als mesos d’hivern i després de dies de pluja. «Ens sap greu, no ens agrada. D’una banda, per la pèrdua del valor històric i turístic que suposa, i per l’altra, per la pèrdua sentimental pel veïnat».

Llop alerta, a més, que hi ha una segona casa a punt de caure, on s’havia programat temps enrere una intervenció per consolidar-la. «No sé si la podrem salvar, perquè no hi ha diners i poca col·laboració ciutadana. Aquest procés de degradació és inevitable si no trobem recursos importants», lamenta.

En els últims anys s’han realitzat diversos treballs de manteniment i consolidació per part de la brigada municipal –que hi destina moltes hores–, dels voluntaris de l’associació, de tallers escolars i plans d’ocupació.

Aquestes actuacions han permès consolidar diverses cases i parets i han estat molt ben benvingudes però són insuficients per garantir la conservació de tota la trama de restes de cases i carrers enrunats, propietat de l’Ajuntament de Corbera en quasi la seva totalitat. «S’han fet pedaços però mai una intervenció integral, que probablement costaria molts diners», sentencia el president de l’entitat.

L’excepció és l’església de Sant Pere del Poble Vell on gràcies a tres ajuts consecutius del Govern de Zapatero amb una inversió superior al milió d’euros es va consolidar i rehabilitar l’edifici, uns treballs culminats amb la instal·lació d’una nova coberta transparent. El proper febrer i gràcies a un ajut de la Diputació s’iniciarà la segona fase de la nova pavimentació de l’església.

L’any passat l’associació també va aconseguir consolidar l’exterior d’una casa, Cal Cec, que en un futur es vol museïtzar per a mostrar com era un habitatge del Poble Vell l’any 1938. Ara calia intervenir en el seu interior, però Llop apunta que amb els pocs recursos de què disposen potser es destinaran a actuacions més prioritàries. A curt termini, es retiraran les runes que han caigut i es col·locarà la lletra de l’abecedari en una altra paret.

Comentarios
Multimedia Diari