Poder parar a Amposta, el reclam de la venda ambulant

Tot i entrar aviat a la fase 3, el consistori ha decidit mantenir el mercat ambulant només amb venedors locals fins a finals de juny

03 junio 2020 09:10 | Actualizado a 03 junio 2020 13:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de la reactivació del mercat a l’aire lliure a Amposta, el 12 de maig, venedors ambulants d’arreu del territori han mostrat la seva indignació a través de les xarxes socials. Amb l’entrada a la fase 1 del Pla de Desescalada, la capital del Montsià va impulsar el MercaCovid, un mercat ambulant extraordinari, celebrat els dimarts i dissabtes, amb només un 25% de les parades. Una limitació d’ocupació que venia marcada per l’Estat i que a Amposta es va decidir aplicar amb els 18 venedors, dels 161 habituals, que tenien una llicència municipal.

Javier Cortés és venedor ambulant de roba infantil i, tot i que és de l’Ametlla de Mar, fa 22 anys que té el mercat d’Amposta com una de les seves parades habituals: «Els mercats de les Terres de l’Ebre estan obrint progressivament i la majoria ja s’han posat en contacte amb nosaltres, fins i tot n’hi ha alguns que han suprimit les taxes per ajudar-nos a continuar. Només volem treballar», protestava Cortés, tot afegint que «a Amposta, al contrari, ens van dir que fins a finals de juny no hi hauria mercat, tot i que ens hem trobat que altres companys que sí que estan empadronats a la ciutat poden anar igual». Segons explicava el venedor, a partir de la fase 3, prevista a l’Ebre per als inicis d’aquest mes de juny, es permet que l’ocupació dels mercats augmente fins al 50%.

La decisió final, però, recau sobre l’ajuntament de cada municipi i el d’Amposta afirmava que ja havia comunicat la seva decisió mitjançant un informe detallat de secretaria a la Taula de Marxants de Catalunya. «La instrucció del BOE deixa a criteri dels ajuntaments l’opció d’augmentar fins al 50% de l’ocupació durant la fase 2 i 3, del qual ha de tenir cura la Policia Local i s’ha de comunicar prèviament a Salut», explicava la regidora de Comerç i Mercat Municipal a l’Ajuntament d’Amposta, Susanna Sancho, tot afegint que «vam decidir crear el mercat extraordinari MercaCovid per reactivar el teixit econòmic de la ciutat i ajudar als comerciants del municipi, sempre pensant en una manera que ens permetés tenir la situació controlada i complint les normes d’higiene i seguretat establertes», esmentava.

Altres opcions

Respecte a les diferents accions que es podien plantejar per augmentar el nombre de parades, la regidora de Comerç i Mercat Municipal explicava que «el mercat a l’aire lliure d’Amposta té una peculiaritat que molts altres no tenen, que és que està al centre de la ciutat». Just per aquest motiu descartaven la possibilitat de duplicar l’espai, el que reclamaven molts venedors, ja que permetria augmentar considerablement el nombre de paradistes. Una proposta a la qual Sancho contestava que «just per aquesta ubicació excepcional de la qual gaudim és impossible duplicar l’espai, perquè s’haurien de tallar molts de carrers importants».

Tampoc plantejaven l’opció de reubicar-lo als afores de la ciutat, com havien fet altres municipis, ja que la regidora afirmava que el mercat a l’aire lliure dinamitza de forma rellevant el mercat interior, garantint fins a la meitat dels beneficis d’aquest els dimarts i els dissabtes.

Comentarios
Multimedia Diari