Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Quan els espectacles per a famílies esdevenen una eina de cohesió intergeneracional

Xarxa Ulldecona arriba a la vintena temporada de programació familiar estable, anant més enllà del teatre, pretenent contribuir a la integració dels col·lectius de nouvinguts al municipi

10 septiembre 2023 20:59 | Actualizado a 11 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vint anys no és res, cantava Carlos Gardel al famós tango Volver. Pot semblar poc, però quan ens situem en un poble d’una mica més de 6.000 habitants, que ha estat capaç de consolidar, fer créixer i projectar un programa potent tant al municipi com al territori, això té molt de mèrit. La finalitat no es queda només en portar les millors companyies professionals de teatre familiar, també cerca la cohesió social.

L’experiència de persones compromeses amb la cultura popular i associativa fan més sòlida i més diversa la programació adreçada als habitants del territori i col·lectius de nouvinguts, sobretot romanesos i marroquins, que s’han anat integrant en la vida quotidiana i ja han fet seua la proposta de Xarxa durant aquests vint anys. «Aquest fet ajuda a aconseguir una major cohesió social entre els habitants de la nostra comunitat amb el pretext de projectar una evolució positiva i sostenible de cara a futures generacions», explica Jaume Coll, coordinador de Xarxa Ulldecona.

Després de dues dècades, el públic ja es coneix (si més no de vista) perquè repeteix cada any. «Xiquets i xiquetes que, en aquell moment acudien al Teatre a gaudir de les representacions, són ara pares i mares que porten els seus fills de la mà a disfrutar dels espectacles», comenta l’alcaldessa, Núria Ventura.

Els assistents provenen del territori natural al qual pertany Ulldecona, inclòs dins del triangle ubicat entre Morella, el Perelló i Alcossebre. La majoria d’espectadors procedeix de Vinaròs, la capital del Baix Maestrat, situada a una dotzena de quilòmetres de la vila del Montsià.

Podem afirmar que Xarxa Ulldecona actua de nexe d’unió entre Catalunya i el País Valencià.

Els orígens

Els inicis dels ‘Dissabtes de teatre’ cal buscar-los en la creació l’any 1996 d’Ull de teatre. Al cap d’uns anys, la continuïtat del col·lectiu era més que dubtosa.

Segons l’aleshores director del grup, Ignasi Roda, «no podia ser que tant d’entusiasme i esforç s’esvaís com si res». Roda exposà la idea: contactar amb el moviment Xarxa i dur-lo a Ulldecona.

El punt d’inflexió que serviria per impulsar definitivament la proposta arribaria ben aviat, Coll recorda que «a la trobada de programació que vam fer a Ulldecona el juliol de 2006, en què vam participar 36 entitats de la Xarxa, amb ponències i espectacles, ja va quedar clar que teatre familiar implica aglutinar tothom».

Xarxa Ulldecona és un dels grups més actius de Catalunya i amb un creixement exponencial admirable. A més, ha estat capaç de garantir el relleu generacional, que es materialitzarà a finals d’any amb la renovació de la junta d’Ull de teatre.

La Xarxa inicia temporada dissabte i ha reprogramat l’Aquil·les, de la companyia La Fam, per al divendres 13 d’octubre, espectacle que havia de tancar les festes majors i va haver de ser ajornat.

Comentarios
Multimedia Diari