Alerten del projecte d’una nova línia d’alta tensió que creua l’Ebre i Tarragona

L’agrupació Xarxa Sud denuncia que la infraestructura, de 180 quilòmetres entre futurs parcs de renovables de l’Aragó i la zona de Barcelona, trinxaria «zones preservades del territori»

11 agosto 2021 15:26 | Actualizado a 12 agosto 2021 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El butlletí oficial de l’Estat (BOE) ha tret a informació pública un conglomerat de projectes d’energies renovables a l’Aragó que inclou una línia d’evaquació que travessa les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona fins a l’àrea de Barcelona.

Segons ha alertat Xarxa Sud, entitat que agrupa associacions en defensa del territori i contra les agressions ambientals, es preveuen projectes de parcs fotovolaics i eòlics «a la zona de l’Aragó buidat», a més «d’una línia de molt alta tensió (MAT) de 180 quilòmetres que travessa les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp i el Baix Penedès, passant per zones preservades del territori», fins a  la demarcació de Barcelona i en concret a Begues, al Baix Llogregat.

Segons l’anunci que sotmet a informació pública els estudis d’impacte ambiental i les autoritzacions administratives prèvies, la inversió global prevista supera els 400 milions d’euros.  L’anomenat Clúster Begues inclou la central fotovoltaica Jaime I (40 MW), a Lechón (Saragossa) i Cucalón (Terol), i quatre parcs eòlics amb 32 aerogeneradors. Són les centrals El Pelado (38,5MW) a Allueva, Bea, Calamocha i Fonfría (Terol); la central Honos (49,5 MW) a Vivel del Río Martín, La Hoz de la Vieja, Segura de los Baños i Maicas (Terol); la central Lera (38,5 MW) a Salcedillo, Allueva y Fonfría (Terol); i la central San Vicente (49,5 MW) a Cucalón, Lanzuela, Bea i Lagueruela (Terol). L’anunci del BOE indica que la infraestructura d’evacuació afecta les províncies de Saragossa, Terol, Tarragona i Barcelona. 

«Això és tot el contrari del model que proposem: és importar l’energia d’unes macrocentrals de l’Aragó buit, mitjançant una infraestructura que trinxarà encara més el territori, per portar-la a Barcelona», denuncien des de Xarxa Sud. Així, consideren que «converteix en una farsa tot l’esforç de la societat civil i institucions locals per debatre i decidir com s’implanta la transició energètica». «Els que vivim i treballem al sud de Catalunya volem una transició energètica racional i un desenvolupament sostenible al nostre territori. No volem ser el traster on es posen totes les infraestructures que fan funcionar el cap i casal, però que no volen a la resta del país: grans centrals i línies elèctriques, abocadors...», remarquen. 

Des del territori es lamenta també que un projecte d’aquestes dimensions es publiqui al BOE un 28 de juliol, de manera que el període d’exposició pública coincideixi en ple mes d’agost. 

Com apunta l’ambientòleg Joan Pons, el projecte i sobretot la MAT «generarà elevats impactes» perquè és un «nou eix vertebrador» en una zona on ja hi ha altres línies de tensió. Pons alerta que aquests grans clústers energètics «repeteixen» el model de concentració de la producció en «determinats territoris» que necessiten grans infraestructures d’evacuació. També des de Xarxa Sud, Mike Holt, ha lamentat que el decret d’emergència climàtica del Govern no estigui fomentant un model de producció energètica distribuïda i propera a les grans àrees de consum.

«Afavoreix macrocentrals de grans empreses amb recursos tècnics i financers per fer-ho, buscant tenir-ne el monopoli i concentrant els projectes a zones agrícoles on troben els terrenys més bé de preu», ha denunciat.

Així, alerten que aquesta nova MAT seria una infraestructura «buida» a Catalunya, però justament passa per molts dels termes ebrencs i tarragonins on la Ponència de Renovables ha emès informes favorables a l’emplaçament de noves centrals eòliques, que ara s’hauran de tramitar per rebre autorització. «Encara que la propietària sigui una empresa, Forestalia, en pot vendre concessions d’ús, sigui a altres empreses promotores o a Red Elèctrica Española», expliquen. 

32 municipis de la demarcació de Tarragona afectats 

Si aquesta infraestructura acaba tirant endavant, discorrerà per un total de 32 municipis de la demarcació de Tarragona. Segons es detalla a l’anunci del BOE, per ordre alfabètic són els següents: Alcover, Alforja, Almoster, Ascó, Batea, Bràfim, Corbera d’Ebre, Duesaigües, el Masroig, el Milà, Falset, Gandesa, Garcia, la Bisbal del Penedès, la Fatarella, la Selva del Camp, l’Albiol, l’Aleixar, l’Arboç, Llorenç del Penedès, Masllorenç, Montferri, Móra d’Ebre, Nulles, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Ruidecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, Vallmoll, Valls i Vilabella. Pel que fa la demarcació de Barcelona, la lína projectada passa  per nou termes municipals més. 

Comentarios
Multimedia Diari