El mercat de Santa Coloma arriba als 800 anys d’història

El municipi es comença a preparar per celebrar l’efemèride. L’Ajuntament busca la participació de la ciutadania per definir els actes i espera tenir el programa en un mes

11 febrero 2022 18:10 | Actualizado a 12 febrero 2022 17:18
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Santa Coloma de Queralt ja s’han posat mans a l’obra per celebrar, com s’escau, una efemèride important pel que fa a la història del comerç local i, de retruc, amb incidència als municipis de la contornada.

Es tracta d’obrir a tota la ciutadania la commemoració dels 800 anys de mercat a aquesta vila de la Conca de Barberà. Aquest és un dels més antics que se celebren a Catalunya, atès que està documentat com l’any 1222 el rei Jaume I va atorgar al seu súbdit i company d’armes, Pere II de Queralt, el privilegi de poder celebrar mercat setmanal de productes agrícoles i de bestiar cada dilluns en aquest municipi.

De llavors ençà, de forma ininterrompuda, a excepció de l’any 2020 quan el confinament per la pandèmia, tots els dilluns de l’any, sigui o no festiu –aquest és el tret diferencial del mercat colomí– la plaça Major s’omple de parades diverses, amb una nodrida clientela, no només local sinó també provinent de molts poblets de la rodalia que tenen Santa Coloma de Queralt com a centre de referència de la zona coneguda com la Baixa Segarra.

D’aquí que l’Ajuntament de la vila com tal ha començat a obrir la participació a la ciutadania amb la finalitat de festejar, de la millor manera, el vuitè centenari del mercat. Per aquest motiu ha tingut lloc una reunió informativa «amb pluja d’idees, oberta a tothom que vulgui aportar quelcom per a la commemoració», indica Josep Maria Ferré, regidor de Cultura, Fests i Comerç, del consistori local.

En un principi, es preveu poder organitzar exposicions fotogràfiques de caràcter retrospectiu, xerrades de persones especialitzades sobre els mercats antics i actuals, la seva evolució en el temps i allò que representaven històricament.

Amb aquest objectiu, Josep Maria Ferré admet que «hi ha el propòsit de treballar i avançar a través de tres línies diferenciades». Per una banda, està una línia de treball dirigida a la recerca històrica, i entre altres reptes, «el d’esbrinar la data exacta de la concessió reial, que podria haver estat signada aquell mes de març», assenyala el regidor.

Una segona línia anirà encarada al sector comercial del poble, per desvelar el seu orígen i transmissió generacional que, en molts casos, pot tenir en el mercat setmanal el seu precursor.

En tercer lloc, hi ha la proposta de reforçar amb un mercat temàtic diferent cada dilluns aquesta activitat econòmica per aleshores posar en valor molts dels productes que encara s’hi poden trobar, com llavors, «molts d’ells km 0, amb productes frescos, com per exemple fruites i verdures, els formatges, embotits, fruits secs o el més llunyà bacallà, històricament tan present i consumit a casa nostra», subratlla Ferré, a més de roba i altres objectes que cada setmana ofereixen prop d’una vintena de parades a la plaça Major.

Amb la celebració de pròximes reunions sectorials i del teixit associatiu, amb els representants municipals, fa confiar que en qüestió d’un mes, aproximadament, pugui quedar definit el programa i comunicar els actes a desenvolupar amb motiu d’una activitat de llarg recorregut a Santa Coloma de Queralt, iniciada ara fa 800 anys, i que continua dinamitzant una bona part de l’economia del municipi.

Comentarios
Multimedia Diari