Exposició a La Bisbal del Penedès de portades de diari trobades dins d’una maleta

Els documents gràfics, sobre els inicis de la Guerra Civil, pertanyen a la família Catà i Huguet, de Llorenç del Penedès

07 julio 2023 20:06 | Actualizado a 08 julio 2023 06:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Bisbal del Penedès va acollir des d’ahir la inauguració de l’exposició ‘La Guerra en portada’, un recull de documents gràfics sobre els inicis de la Guerra Civil Espanyola. El fons documental pertany a la família Catà Huguet, de Llorenç del Penedès, i la recerca històrica ha estat realitzada per Marc Morales i Marta Coll, historiadors del mateix municipi.

Marc Morales explica que la família els va comentar que havien descobert portades de La Vanguardia antigues. «Les van trobar una mica per casualitat dins d’una maleta de cartró antiga», van dir.

L’historiador comenta que no eren ben bé portades del diari: «Formen part d’una mena de col·leccionable que feia La Vanguardia que es deia ‘Notas gráficas’». Era com una espècie de resum molt visual, tenint en compte que la majoria de gent no sabia llegir, amb fotografies i amb fotomuntatges perquè informar durant la guerra.

L’exposició romandrà al Centre Municipal de Cultura de la Bisbal durant tot el mes de juliol

A partir de llavors, la Marta i el Marc van començar a desenvolupar l’estudi històric de totes les portades. «Ens va sorprendre gratament que estan en un estat de conservació impressionant, és com si les haguessis anat a comprar», destaca Morales. Van triar les imatges que, històricament, els semblaven més interessants i les van agrupar en tres temàtiques: el front de guerra, la vida quotidiana i els fets històrics.

«La seva conservació és impressionant, és com si les haguessis anat a comprar»

Morales assenyala que alguns dels fets més rellevants són l’enterrament de Durruti o la visita de Lluís Companys a Madrid. Amb tot, la portada més vinculada al territori baixpenedesenc és la que surt Pau Casals anunciant una gira europea, on donava a entendre que ell no aniria als tots llocs on hi havia governs feixistes.

En Marc assegura que ell té una portada preferida i la Marta una altra. «A ella la que més li agrada és la de Pau Casals, per la vinculació que té amb el territori. En canvi, a mi m’agrada una on surten fotos de cadàvers d’infants després d’un bombardeig. Penso que és molt impactant aquesta fotografia i que, malauradament, la podríem fer en qualsevol de les guerres que hi ha en l’actualitat».

De Llorenç arreu

‘La Guerra en portada’ va sorgir a Llorenç del Penedès i l’entitat que va tirar endavant la iniciativa va ser la Cumprativa. «Les portades tenen un valor històric molt gran i de seguida molts ajuntaments s’han posat en contacte amb la família Catà Huguet», assenyala l’historiador.

Morales assegura que «com a historiadors sempre ens hem de preguntar si realment cal fer una altra exposició de la Guerra Civil, perquè ja se n’ha parlat moltíssim. Però, malauradament, encara cal donar-li visibilitat». L’exposició va passar de Llorenç a Santa Oliva, i després va estar al Vendrell. Fins el dissabte 29 de juliol romandrà al Centre Municipal de Cultura de la Bisbal del Penedès, de dilluns a dissabte.

Comentarios
Multimedia Diari