Gairebé 700 propostes pel futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades

La majoria de propostes passen per fer compatible la conservació de la natura amb l’activitat humana. En els mesos vinents es farà l’esborrany de la declaració

06 mayo 2024 16:59 | Actualizado a 06 mayo 2024 17:08
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El procés participatiu per a la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades ha rebut 690 aportacions en la primera fase del projecte, que encara la recta final. Aquestes proposen, principalment, fer compatible les activitats humanes amb la conservació de la natura, com per exemple, a través de la ramaderia extensiva.

Així, ho ha explicat el director general de Polítiques Ambiental del Departament d’Acció Climàtica, Marc Vilahur, en la trobada feta aquest dilluns a Montblanc amb diversos alcaldes del territori. L’esborrany de declaració es preveu que estigui enllestit el pròxim trimestre i el document definitiu l’any 2025. La previsió és que el parc sigui una realitat a tot estirar a finals de 2026.

El procés participatiu per la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades es va iniciar el passat mes de novembre i ha comptat amb cinc sessions participatives presencials per recollir les aportacions de la ciutadania i els agents locals. En paral·lel, s’han recollit aportacions en línia a través del portal Participa.

En el procés han participat més de 100 persones i 20 entitats i s’han recollit prop de 700 propostes que serviran per redactar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge. Les sessions han posat el focus en quatre grans àmbits sectorials: les activitats agroramaderes i forestals, l’ús públic i social del medi, els equipaments i les infraestructures del parc i la governança.

Dins d’aquests grans àmbits s’han tractat temàtiques com la gestió forestal i l’ús agroramader, els esports al medi natural, la pernoctació, la creació d’equipaments dins el Parc Natural o la creació de l’òrgan rector i de govern del Parc, entre altres.

Principals conclusions del procés participatiu

Les principals conclusions extretes de les aportacions dels participants en el procés es resumeixen de la següent manera:

-És necessària una gestió forestal i manteniment dels boscos per prevenir els incendis i l’elaboració de plans forestals; valoritzar el preu de la fusta i plantejar-se la possibilitat d’introduir ramats per la gestió forestal.

-El Parc Natural ha de facilitar la burocràcia i incrementar ajudes econòmiques i tècniques. Cal protegir a la gent del territori i evitar el despoblament i en conseqüència millorar les infraestructures de comunicació.

-Pel que fa a les edificacions associades a l’ús ramader s’ha exposat que cal mantenir l’arquitectura, com per exemple la pedra seca, preservar-les i fomentar-ne l’ús pels ramaders.

-Cal crear una marca del Parc natural de qualitat, promocionar les feines tradicionals i crear un obrador.

-Es demana la promoció de l’agricultura tradicional i ecològica i ajudes per als joves agricultors

-És remarca la importància de valoritzar tots els productes que ja es fan al territori del Parc Natural (oli, vins...)

-Pel que fa a l’ús públic i social del Parc, cal incrementar el control i els aforaments i prendre mesures per evitar la massificació i una bona convivència entre els visitants i els residents millorant la informació i el control.

-Es mostra un interès per promocionar activitats de lleure de baix impacte i l’observació de la natura.

-Pel que fa a la ubicació d’equipaments, es proposa de manera unànime la ubicació de la seu d’administració i gestió a Prades. Pel que fa a la subseu, majoritàriament s’ha suggerit com a ubicació al PENIN de Poblet.

-Quan a la governança hi haurien d’estar implicades l’administració pública i els diferents agents i sectors del territori com el sector primari o el turisme, a més també es proposa la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions.

-La comunicació entre el Parc i la ciutadania ha de ser accessible per a tothom i efectiva.

Comentarios
Multimedia Diari