COPATE: al capdavant de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre

El Consorci de Polítiques Ambientals de les quatre comarques ebrenques realitza també tasques en matèria de salubritat, transició energètica, residus, sanejament o gestió del medi

08 junio 2023 10:58 | Actualizado a 08 junio 2023 18:58
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) és l’ens gestor de la Reserva de la Biosfera ebrenca, declarada just ara fa deu anys per la UNESCO per reconèixer la riquesa ambiental i paisatgística i l’aposta per la sostenibilitat del territori. Però el COPATE va molt més enllà, com a ens instrumental dels consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta per executar tasques en matèria ambiental. Salubritat, gestió de residus, sanejament, transició energètica i gestió i protecció del medi natural són les principals àrees en què treballa i que, al seu torn, contribueixen a complir amb els objectius del pla de gestió de la Reserva de la Biosfera.

«A més, adquirirà en el futur una dimensió més potent , i en aquest sentit, vaig impulsar mesos enrere una modificació estatutària per ampliar el marc competencial i incrementar els recursos econòmics del COPATE, que passaria a ser el Consorci Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (CITE)», explica el president, Xavier Faura.

L’Agència d’Energia de Terres de l’Ebre és un departament del COPATE que té com a objectius principals l’assistència tècnica i l’assessorament a les autoritats públiques en polítiques energètiques, facilitant l’estalvi i l’eficiència energètica, l’impuls a les energies renovables i el suport a comunitats energètiques. També es fan tasques d’informació i conscienciació, amb tallers, xerrades i d’altres activitats per a escolars i població en general.

Una de les principals tasques del COPATE són els tractaments contra la mosca negra al riu Ebre i el Segre i del mosquit al delta de l’Ebre, que busquen reduir la presència d’aquestes espècies perquè no siguin un impediment per a la vida diària i les activitats en aquestes zones, especialment l’agricultura i el turisme.

$!Tractament contra la proliferació de mosquits en arrossars del delta de l’Ebre. Foto: Joan Revillas

En matèria de residus, el Consorci dona servei a una població de més de 100.000 persones i gestiona infraestructures de titularitat pública clau: el dipòsit controlat de classe II, la planta tractament de lixiviats i la planta de compostatge situades a Mas de Barberans, així com 21 deixalleries. «Millorar la taxa de reciclatge de residus al territori és un altre dels objectius del COPATE, perquè un territori amb uns valors mediambientals acreditats amb el segell de Reserva de la Biosfera, ha de ser exemplar en matèria de reciclatge», explica Faura. I, en aquest sentit, per exemple, «hem posat en marxa el servei de recollida de la fracció orgànica mitjançant el sistema de porta a porta adaptada als establiments considerats grans generadors de la zona litoral del Baix Ebre», afegeix.

L’objectiu és augmentar la taxa de reciclatge per tal d’arribar als límits legals establerts per la Comissió Europea, els quals determinen que cal assolir un 55% de la recollida selectiva el 2025 i un 60% el 2030.

Pel que fa als serveis comarcals de sanejament, tenen la missió de gestionar, explotar, conservar i mantenir els sistemes de sanejament en alta, per garantir la preservació del medi. I és que cal retornar als rius, barrancs, mar i altres medis receptors, l’aigua que ja s’ha utilitzat, en les millors condicions possibles.

$!El COPATE fa tasques d’assessorament forestal i de prevenció d’incendis. Foto: Joan Revillas

L’àrea del Medi Natural realitza activitats i projectes vinculats a la gestió i protecció de l’entorn. Col·labora desenvolupant projectes cartogràfics, de sistemes d’informació geogràfica i de teledetecció; i dóna suport tècnic a Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i municipis en la planificació i l’execució d’actuacions forestals i de prevenció d’incendis, entre d’altres.

Pel que fa a la gestió de la Reserva de la Biosfera, entre altres àmbits d’actuació s’encarrega del segell o marca de promoció dels productes agroalimentaris de quilòmetre zero i el turisme de qualitat. Enguany s’ha aprovat una modificació del reglament de la marca «Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera», que ha de permetre fer créixer el nombre d’empreses i serveis acreditats amb aquesta distinció. «La Reserva és una gran oportunitat per créixer en qualitat i no en quantitat», afirma Faura.

Sostenibilitat turística

«Recentment hem superat amb èxit la primera avaluació decennal i ja estem treballant en enfortir aquest reconeixement de la Unesco de cara als propers anys», explica el president del COPATE.

A més, el COPATE coordina el pla de sostenibilitat turística en destinacions (amb fons Next Generation) que de forma conjunta han treballat els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre, amb una inversió 3 milions d’euros pel període 2023-2025 i un total de 14 actuacions que s’estructuren en quatre eixos programàtics: Transició verda i sostenible; millora de l’eficiència energètica; transició digital i competitivitat. «Un pla que serà una eina de transformació territorial, que ha de permetre aplicar un model de turisme sostenible en el marc de la Reserva de la Biosfera i convertir-se en paradigma de com el sector turístic és capaç d’exercir de palanca de canvi del territori», remarca Faura.

Comentarios
Multimedia Diari