Els consums del Consorci d’Aigües de Tarragona augmenten un 9% el 2022

Es construirà una nova estació de bombament per al ramal de Baix Ebre i Montsià per a la millora en la continuïtat del subministrament

14 febrero 2023 13:33 | Actualizado a 14 febrero 2023 18:11
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els consums del Consorci d’Aigües de Tarragona, que gestiona el minitransvasament de l’Ebre, van augmentar un 9% durant el 2022, fins els 76,48Hm3 de consum anuals, mentre que l’any 2021 aquesta xifra se situava als 70,14 Hm3. L’any 2019 el volum anual consumit es va situar en 73,79 Hm3, per tant, els consums d’aquest 2022 són fruit d’una certa recuperació als consums previs a la pandèmia juntament amb l’impacte de la sequera a les conques internes de Catalunya. La indústria ha estat el principal responsable d’aquest augment, amb un increment de l’11,33%

EL CAT té en marxa un pla d’inversions per un valor de 36,6 milions d’euros (50% finançats per l’ACA). Durant el 2022 s’han finalitzat diversos projectes a l’ETAP de l’Ampolla entre els que hi destaquen una planta de desinfecció per llum ultraviolada per evitar microorganismes i bactèries (3,8 milions d’euros) i reixes de desbast del dipòsit d’aigua crua, per extreure els macròfits (0,5 milions d’euros).

Pel que fa als projectes relacionats amb augmentar la capacitat de regulació i garantia del CAT al llarg de la xarxa de distribució, cal destacar el dipòsit regulador de Coto del Rei, al Vendrell (3,8 milions d’euros) i la variant de l’Ametlla de Mar, per desviar la canonada al seu pas per aquest municipi en un tram de 375 metres i que permetrà instal·lar una nova canonada de formigó armat (1,7 milions d’euros). També s’ha treballat en el sistema d’auscultació a la conducció principal del CAT. El projecte consisteix en la instal·lació de fibra òptica al llarg de 85 km de la canonada principal i permet el monitoratge en temps real i en continu de l’estat estructural de la conducció.

Ara el CAT treballa en una nova estació de bombament per al ramal de Baix Ebre i Montsià, que ha de permetre la continuïtat del subministrament en cas d’interrupció en aquests municipis del sud. El CAT també tornarà a licitar, a causa de la guerra d’Ucraïna i l’encariment dels materials, el dipòsit de de Vila-seca, amb un pressupost de 10,3 milions d’euros i el de Cunit, amb 5,4 milions.

El president del CAT, Joan Alginet, ha destacat que entre els objectius i línies d’actuació a seguir destaca el reforç del sistema d’abastament, la garantia del subministrament d’aigua, la transparència amb la ciutadania i una millor comunicació amb els consorciats. «La vigilància i inspecció de la xarxa de distribució i l’absolut control sobre els possibles elements de risc de l’explotació són una prioritat i s’hi destinen tots els recursos».

Tant el president Alginet com el gerent Josep Xavier Pujol, han demanat un ús responsable de l’aigua enfront la sequera.

Comentarios
Multimedia Diari