La central hidroelèctrica reversible, opció per a la Ribera post-nuclear

El subdelegat del Govern Joan Sabaté valora que el projecte encaixa amb el procés cap a la transició ecològica

08 septiembre 2020 05:40 | Actualizado a 09 septiembre 2020 11:07
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La delegada del Govern Teresa Cunillera i el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, s’han reunit amb els impulsors de Gironés- Raïmats, la central hidroelèctrica reversible a Riba-roja d’Ebre, un projecte de gran envergadura per avançar cap a la transició ecològica.

Com ja va informar el Diari el passat mes de febrer, el Parlament Europeu ha donat el seu vistiplau a la llista de projectes energètics prioritaris de la Unió Europea, que inclou aquesta megacentral hidroelèctrica a Riba-roja d’Ebre, un macroprojecte que consistiria en crear un segon embassament per fer un sistema reversible, a la Fatarella. El projecte Gironés-Raïmats està impulsat pel Grup lleidatà Romero Polo i té un cost estimat d’uns 2.000 milions d’euros. No obstant això, el projecte encara està en fase de presentació, encara no ha iniciat el procés de tràmits administratius, i no té data previsible sobre quan podrà ser una realitat.

Siga com siga ja ha sigut presentat al Govern, que l’ha vist amb «bons ulls», per avançar cap a la transició ecològica.

«Té totes les característiques de la política del Govern i dels objectius de les Nacions Unides, s’adiu amb tot», expressa al Diari el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté. «A més, davant del tancament de les centrals nuclears, es podrà posar en valor les línies d’evacuació d’energia i no generar impacte ecològic. La Ribera d’Ebre és molt productora d’energia. El projecte encaixa amb el que defensem per al futur de la Ribera i la producció energètica sostenible».

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, en ser un cicle tancat que no preveu grans consums d’aigua, també hauria vist favorablement el projecte. Ara, els impulsors demanen una reunió amb la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

La megacentral que proposa Romero Polo preveu una potència d’uns 1.900 megawatts. La instal·lació estaria situada a 1,5 quilòmetres del pantà de Riba-roja i en el seu moment es va veure com un possible substitut de les centrals nuclears que hi ha al territori. Aquest macroprojecte de megacentral hidroelèctrica seria reversible. Una central reversible, en general, consta de dos embassaments situats a diferents cotes i les seues màquines tenen la particularitat que poden funcionar indistintament com turbines i com bombes.

En els moments en què el sistema elèctric demanés més electricitat, l’aigua de l’embassament superior es turbinaria a l’embassament inferior generant electricitat. D’aquesta manera, al municipi de la Fatarella, ubicat en una cota superior als 400 metres, s’adequarien dos embassaments artificials de desenes d’hectàrees de superfície que emmagatzemarien l’aigua que la central hidroelèctrica bombejaria en horari nocturn des de l’actual embassament del riu Ebre a Riba-roja d’Ebre, període durant el qual l’electricitat té un menor cost.

Per connectar els dos sistemes s’excavarien diferents túnels a la roca on viatjarien les conduccions d’impulsió d’aigua i les turbines per generar energia elèctrica. Així doncs, aquest tipus de centrals hidroelèctriques reversibles actuen com a magatzems d’energia que poden utilitzar-se segons la demanda.

La megacentral podrà generar un volum destacat de nous llocs de treball i ingresos per a les arques municipals dels dos pobles ebrencs.

Precisament el grup destaca que s’està treballant en augmentar l’emmagatzematge elèctric des de 33,68 Gwh a 75,40 Gwh i en l’estudi de simbiosi amb altres projectes que puguin minimitzar els efectes de la desnuclearització i desindustrialització que es preveu a la comarca de la Ribera d’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari