Un projecte continuarà treballant per conservar els Espais d’Interès Natural de l’Ametlla de Mar

El grup d’estudis i comunicació ambiental Graëllsia impulsa actuacions per netejar l’Espai d’Interès Natural

19 febrero 2023 19:13 | Actualizado a 19 febrero 2023 22:53
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per quart any consecutiu, el Grup d’Estudis i Comunicació ambiental Graëllsia, ha aconseguit un projecte d’apadrinament Libera, concedit anualment per les entitats Seo-Birdlife i Ecoembes a entitats que treballin per la conservació de zones naturals. Així, el grup sensibilitzarà sobre les deixalles marines amb accions de conservació, divulgació i voluntariat a l’Espai d’Interès Natural de Santes Creus, a l’Ametlla de Mar.

Amb una ajuda de 1.500 euros es desenvoluparan tasques de conservació relacionades amb els residus al medi natural. Entre les accions que proposa dur a terme Graëllsia per assolir un millor estat de l’entorn natural, hi ha jornades de neteja amb voluntaris tant dintre com fora de l’aigua. Així mateix, submarinistes se sumen al projecte participant en mostrejos submarins amb immersions d’entre 5 i 25 metres de fondària, com el que es va organitzar a finals de la setmana passada per fer un seguiment d’aquestes restes a les platges de l’Estany Podrit, Punta Àlia i Estany.

«Mantenim l’objectiu de veure la presència de deixalles a la platja i a la part submergida de l’espai protegit, recollir-les i monitorar-les amb tothom que vulgui participar en el projecte», explica des de Graëllsia, l’oceanògrafa Eli Bonfill, detallant que també hi ha una important tasca de divulgació de l’espai, «mostrar-lo, que la gent el conegui amb activitats per tothom, per públic familiar, amb les escoles i també unint esforços amb el Club Nàutic».

En aquesta mateixa línia, Bonfill defensa la importància de conservar els Espais Naturals. «No sabem el que tenim. L’objectiu és conservar aquestes zones singulars amb posidònia a la part submarina i llacunes naturals amb peixos com el fartet o el samaruc, entre altres, motius pel qual està protegit», assenyalant la falta d’estudis ambientals per part de les universitats que solen centrar-se en les zones més properes a les seus.

Així mateix, apunta que cal un «millor coneixement de l’entorn natural i una conscienciació. Tothom coneix els Ports i el delta, però en general la gent no sap que a l’Ametlla també hi ha un espai protegit. Si la gent ho coneix i s’ho estima, podem fer pressió perquè es facin més accions i aconseguir que això sigui un projecte fix».

Educació ambiental

Un dels pilars fonamentals per implicar a la societat en la cura pel medi ambient és inculcant aquests valors des de petits. El projecte impulsat per Graëllsia també té una part educativa a partir de les sinergies amb centres escolars i duent a terme activitats conjuntes.

Habitualment, l’entitat ofereix a les escoles, concretament als cicles mitjà i superior, xarrades i activitats a l’aire lliure que ajudin a conscienciar. És el cas d’una caminada per l’espai del GR92, al seu pas pel terme municipal de la Cala, on els xiquets i xiquetes poden veure de primera mà la problemàtica a la zona de la platja de l’Estany. Allí, se’ls parla sobre les llacunes i el fons marí mentre se’ls convida a passar a l’acció amb una neteja de platges.

D’aquesta manera, la situació en primera persona genera un impacte en els alumnes, fet que els fa ser més conscients sobre les deixalles a la costa. «Molts d’ells quan venen amb les famílies troben la zona neta, però després d’un temporal no és així i una imatge val més que mil paraules. Quan veuen les deixalles els fem reflexionar preguntant-los d’on creuen que surten aquells objectes que són tan habituals per a ells, com el pal d’un caramel o un bastonet d’orelles que algú probablement haurà tirat al vàter», detalla l’oceanògrafa, destacant que «treballem amb aquestes petites accions que sembla que no tinguin cap efecte, però en tenen. Ningú vol espais bruts ni tampoc recollir els bastons d’un altre».

A partir de la brossa recollida, els alumnes creen una exposició d’obres d’art i que exposen per tal de crear més consciència.

Comentarios
Multimedia Diari