L’Ajuntament de Reus ha lliurat aquest dilluns 3 de març la primera edició dels Premis a la Innovació Empresarial Gabriel Ferraté Pascual, dedicats a reconèixer empreses de Reus i el Baix Camp amb un paper significatiu en l’àmbit de projectes d’innovació empresarial.
Coincidint amb el dia del seu naixement, i convocats per la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, els premis reivindiquen la figura i llegat de Gabriel Ferraté Pascual (Reus, Baix Camp, 3 de març de 1932 – Barcelona, 11 de febrer de 2024) com a impulsor de projectes tranformadors, especialment com a precursor de la indústria electròncia automàtica o model educatiu en línia universitari de l’estat.
La gala de lliurament, celebrada a la Fira Reus, ha estat conduïda pel regidor Josep Baiges. L’entrega de premis ha estat a càrrec de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; la rectora de la UOC, Àngels Fitó; el rector de la URV, Josep Pallarès i Gabriel Ferraté Casas, fill de l’enginyer reusenc a qui ha recordat pel seu «coratge i dedicació total» per a dur a terme els seus projectes innovadors.
El primer premi de la categoria de negoci innovador ha estat pel Grup Unió, guardonat per maximitzar tota la cadena de valor del procés agrícola. Precisament, Ferran Olivé, representant de la cooperativa reusenca, ha reivindicat el consum del producte local per revertir la problemàtica cada cop més exponencial de «l’abandonament de finques per falta de relleu generacional».
El segon premi en aquesta categoria ha estat atorgat a Jelly Pills, una empresa de complements nutricionals amb format gominola, sense sucres afegits i d’origen natural i vegà. Prèviament, representants de les empreses Naifactory, Recop i Fermator han compartit la seves experiències innovadores com a negocis de referencia en aquest àmbit mentre que el músic Fito Luri ha recitat poesia de Joan Maragall.
D’altra banda, Jaume Vilella, director de la Socrates Educa International School, a més de remarcar el paper de Ferraté com a fundador del centre educatiu que dirigeix, ha destacat la seva funció com a creador creador de sistemes de regulació de trànsit a Barcelona –semàfors- o fundador de la primera universitat en línea de l’estat –UOC-.
L’empresa Fruselva ha obtingut el primer premi en la categoria de negoci innovador per la creació de productes de nutrició i salut per segments i necessitats. El segon premiat en aquesta categoria ha estat Hidrica, pel producte Efficpool, un filtre per a piscines de filtració regenerativa que estalvia 90% del consum d’aigua. Marc Amella, CEO de la societat reusenca, ha aporfitat la seva intervenció per reclamar «més instal·lacions de neteja d’aigua locals».
L’acte ha tancat amb el lliurament de dos premis més en categories especials. D’una banda, el guardó al millor treball de recerca de batxillerat a l’estudiant de l’IES Baix Camp, Pol Monné, centrat en la creació d’un càmping ecològic situat a Capafonts. Finalment, s’ha fet entrega del premi d’honor a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) recollit en mans de la seva rectora Àngels Fitó, qui ha subratllat al figura de Ferraté per «donar una oportunitat a 122.000 graduats en 40 països».