Riudecanyes deixa els camions cisterna per tenir aigua potable

El pantà supera el 58% de la seva capacitat i amb la situació normalitzada poden prescindir de camions cisterna

26 abril 2025 20:01 | Actualizado a 27 abril 2025 07:00
Se lee en 1 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Riudecanyes torna a la normalitat. No només el pantà, que a poc a poc s’omple i a poc a poc torna a tenir una imatge que tothom qui el veu assimila molt més al que recorda, sinó que també ho fa el poble que en depèn directament. El poble de Riudecanyes, gràcies a l’augment del nivell de l’aigua de l’embassament i un nou tractament a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), pot prescindir d’ajuda externa per a tenir abastiment. Per tant, tal com ha avançat Canal Reus, l’Ajuntament pot deixar de portar camions cisterna amb aigua per a poder tenir aigua d’ús de boca a les cases del poble.

L’única font d’aigua per a Riudecanyes és el pantà. Aquests últims mesos, el poble ha patit diversos episodis causats per la falta d’aigua: des de la limitació de l’ús d’aquest recurs durant el dia, que no s’hagin pogut omplir piscines o fins i tot, durant unes setmanes, problemes per a dutxar-se. Segons explica l’alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé, hi ha hagut dos factors que han ajudat a poder prescindir d’aquest recurs extern. El primer és el tractament d’osmosi inversa que s’està fent a l’ETAP. Fa uns mesos que l’Ajuntament va tirar endavant la construcció d’aquesta planta. L’osmosi permet separar l’aigua d’elements de rebuig i, per tant, la converteix en potable. El segon factor que també ha ajudat, però no en tanta mesura, és que el pantà hagi pujat de nivell d’aigua: del 20% abans de les pluges del mes de març s’ha arribat a tocar de puntetes el 60% de la capacitat de l’embassament.

El poble vol invertir ara en afegir dos tractaments més a la planta de tractament d’aigua: d’ultrafiltració i un sistema de creació de diòxid de clor (que també ajuden a netejar l’aigua). «Això són molts diners, i per això de moment deixarem de banda la construcció de nous pous per a centrar-nos en aquests sistemes de filtració, que són els que ens estan funcionant», diu Roigé.

Comentarios
Multimedia Diari