Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Seguint el rastre de Jujol pel Camp de Tarragona

    L’observació d’aquest llegat s’ha de dur a terme sense pressa, ha de ser un exercici artesanal que es desenvolupi a foc lent, de la mateixa manera que ho deuria concebre i ho va portar a la pràctica Jujol

    23 octubre 2022 07:41 | Actualizado a 23 octubre 2022 07:43
    Cinta S.Bellmunt
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Fa pocs dies vaig gaudir d’una ruta feta a la carta per a un grup de jubilades i jubilats de la Casa del Mar de Tarragona que, entre les activitats que organitzen al llarg de l’any, en aquesta ocasió havien decidit anar a visitar diferents obres arquitectòniques concebudes per Josep M. Jujol, o bé, en les quals hi havia intervingut. La seva proposta se suma a les moltes iniciatives que contínuament d’un temps ençà s’organitzen per la demarcació de Tarragona amb la finalitat de conèixer l’obra d’aquest singular deixeble de l’arquitecte Gaudí, en el context d’uns anys que moltes entitats intenten socialitzar el modernisme català.

    $!Seguint el rastre de Jujol pel Camp de Tarragona

    La sortida dels jubilats i jubilades de la Casa del Mar va incloure la visita al Santuari Mare de Déu de Montserrat, a Montferri (Alt Camp); una parada a l’església de Vistabella (Tarragonès), ara en obres; l’Ermita del Roser a Vallmoll (Alt Camp) i la Casa Bofarull als Pallaresos (Tarragonès). Aquest recorregut el vam dur a terme amb el privilegi de tenir com a guia al senyor Manel Callao, molt implicat en la gestió i classificació del fons de l’Arxiu Jujol.

    Una mirada atenta a totes aquestes obres posen de manifest l’interès de Jujol pel paisatge, com l’interpreta i l’incorpora en la seva obra, ja sigui a través dels elements ornamentals, amb els colors que utilitza o en les formes arquitectòniques. És evident que es va inspirar en el Camp de Tarragona, un territori amb el qual se sentia profundament lligat. L’observació d’aquest llegat s’ha de dur a terme sense pressa, ha de ser un exercici artesanal que es desenvolupi a foc lent, de la mateixa manera que ho deuria concebre i ho va portar a la pràctica Jujol.

    Les II Jornades Divulgació Històrica Modernista Els Pallaresos 1900 tindran lloc el cap de setmana del 4, 5 i 6 de novembre i es promocionarà el modernisme del Camp de Tarragona

    El santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri és un monument protegit com a bé cultural d’interès local (BCIL). Es pot gaudir de la projecció d’un audiovisual que ajuda a entendre aquesta obra arquitectònica d’autoria íntegra de Jujol.

    L’església del Sagrat Cor de Vistabella també compta amb Jujol com a arquitecte únic. Al seu valor artístic, cal afegir-hi que a l’estiu acull un cicle de concerts a la plaça on està ubicada. Es realitzen al capvespre i inici de la nit; la combinació de colors de la seva il·luminació exterior li dona un valor afegit molt significatiu i excels, aconseguint un maridatge molt especial amb la música que s’interpreta.

    A Vallmoll Jujol va restaurar l’Ermita del Roser, que és igualment bé d’interès local. Cal destacar el joc de colors i les formes que omplen el seu interior: un cant a la vitalitat i a l’esperança.

    Una energia positiva que també desprenia el grup de la Casa del Mar, entusiasmat amb les explicacions que anaven rebent, així com per l’arquitectura i el paisatge natural del Camp de Tarragona que descobríem en el nostre particular itinerari.

    La ruta va finalitzar als Pallaresos, a la Casa Bofarull, reformada per Jujol i que tot just aquesta setmana la Generalitat l’ha declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de monument històric, amb la qual cosa rep el reconeixement com un dels edificis més rellevants de Catalunya. És una edificació pairal, del segle XIV, que es va anar conformant al llarg del temps.

    Entre els anys 1913 i 1933, Jujol hi va projectar i executar una intervenció, que és la que precisament atorga singularitat a l’edifici, destacant la façana sud d’estil neo-mossàrab i la torre-mirador coronada amb un àngel de la guarda. La declaració també preveu la protecció de l’entorn, per tal d’assegurar i evitar que la seva alteració pugui afectar els valors, la contemplació o l’estudi del monument. Per això caldrà vetllar per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s’hi puguin establir en el futur.

    Alhora, paga la pena destacar que els Pallaresos és la localitat on va ser enterrat Jujol i, per aquest motiu, l’Ajuntament d’aquesta vila i el de Tarragona, ciutat aquesta on va néixer, han arribat a un acord de col·laboració per promocionar la figura d’aquest arquitecte.

    D’entrada, l’Ajuntament de Tarragona estarà present a les II Jornades Divulgació Històrica Modernista Els Pallaresos 1900, que tindran lloc el cap de setmana del 4, 5 i 6 de novembre i on es promocionarà el modernisme del Camp de Tarragona, i molt especialment el llegat de Jujol, que va executar una obra transcendental en ambdues localitats, a més, de moltes altres que es poden apreciar en altres punts de la demarcació.

    Serveixi aquest escrit només com un tastet per incitar a la ciutadania a conèixer l’obra de Jujol, alhora que podrà gaudir de la bellesa del Camp de Tarragona, dels seus vins i de la gastronomia de proximitat, tal com ho van fer les jubilades i jubilats de la Casa del Mar, una experiència de la qual jo també en vaig poder gaudir i els hi estic molt agraïda per la seva generosa i amable acollida.

    Comentarios
    Multimedia Diari