Reus

Educació

Les escoles de Reus superen els 30 ºC: “Alguns docents han decidit fer classe al passadís”

La comunitat educativa reclama la climatització de les aules, “com es fa en cada edifici públic, com els Serveis Territorials del Departament d’Educació”

Un dels ventiladors portàtils que la Generalitat subvenciona per aula.alfredo gonzález

Ot Broch
Publicado por

Creado:

Actualizado:

La recta final del curs escolar 2024-2025, que acaba aquest divendres, ha estat marcada pels episodis de calor que assoten el territori. A moltes escoles públiques de Reus, la temperatura a les aules supera els 30 °C, amb pics de fins a 35 °C en aquelles orientades al sud. La mesura que fins ara ha ofert la Generalitat, subvencionar un ventilador portàtil per aula, resulta insuficient. Mentrestant, el professorat constata que aquestes condicions afecten el rendiment de l’alumnat, que es mostra “més neguitós, cansat i alterat”.

Per fer-hi front, les escoles multipliquen l’enginy. “Alguns docents han fet classe al passadís, on no hi toca el sol i la temperatura és cinc graus inferior”, explica la directora de l’Escola Isabel Besora, Cori Duran. Tal com indica, la flexibilitat pròpia de les darreres setmanes de curs facilita dinàmiques més obertes i adaptables.

La jornada intensiva, antídot clau

Des del 9 de juny, les escoles públiques de Reus van adoptar la jornada intensiva, acabant la jornada a les 12.30 h. Una mesura “clau” per evitar les hores puntes de calor, tal com explica el director de l’Escola Doctor Alberich i Casas, Xavier Torrell: “També ha ajudat fer activitats lúdiques fora de l’aula. L’alumnat ho pateix molt, especialment aquells amb necessitats educatives especials”.

Fa un parell de cursos, l’AMIPA de l’Escola Doctor Alberich i Casas va finançar la climatització de dos espais comuns del centre, amb la instal·lació d’aires condicionats al menjador i a l’aula de psicomotricitat. L’actuació es va fer acollint-se al Pla d’educació pel canvi climàtic impulsat per la Generalitat, aprovat l’any 2023.

Però en centres escolars sense AMIPA, com l’Escola Eduard Toda, aquesta opció és inaccessible. “Totes les aules de primària són sota teulada i arriben fàcilment als 31 o 32 graus”, explica la directora, Mireia Aguado. Amb temperatures de 30ºC, un ventilador només mou aire calent. “La principal acció que caldria és climatitzar els centres, com es fa en qualsevol edifici públic, inclosos els serveis territorials del Departament d’Educació”, afegeix.

2ºC més que fa 75 anys

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mitjana ha augmentat gairebé 2 °C des del 1950, amb un ritme especialment accelerat a l’estiu. El 2023 va ser l’any més càlid mai registrat, i tot apunta que aquest juny podria ser el tercer més tòrrid mai registrat.

La situació també s’agreuja als espais exteriors dels centres, especialment en aquells que no disposen d’ombra ni superfícies naturals. L’Escola Pompeu Fabra és una de les quatre escoles públiques de Reus que reformarà el pati amb el projecte RENATUReus, transformant-lo en un refugi climàtic. “Estem al centre de la ciutat, envoltats d’edificis, i el paviment és tot de ciment. Quan arriba la calor, és molt feixuc”, assenyala la directora, Mar Cervantes.

El projecte, impulsat per l’Ajuntament i finançat amb fons europeus, sorgeix d’un procés participatiu amb famílies, alumnes i equip docent. “Volíem un pati educatiu, amb arbres, plantes i zones de terra que afavorissin l’aprenentatge també a l’aire lliure. Alguns alumnes d’I4 es preguntaven per què no hi havia insectes o papallones”, expressa Cervantes. Per combatre la calor, explica que ruixen els més petits amb aigua al pati i fan pauses per hidratar-se.

tracking