Malbaratament alimentari
Un “Too Good To Go” que porta l’excedent del camp a les entitats socials
El projecte Soulfood, desenvolupat per administracions i entitats de Tarragona, Romania, Grècia i Lituània, desplega una eina per connectar el sector primari amb iniciatives socials

Soulfood permet destinar l'excedent del camp a les entitats socials.
Segons els càlculs, el 30% de les fruites i verdures que es produeixen acaben a les escombraries, mentre que el 20% de la població catalana no té una dieta saludable i completa, especialment en situacions de vulnerabilitat. A partir d’aquest context i amb la finalitat de posar-hi remei, una nova aplicació digital, a l’estil de la popular Too Good To Go, connecta directament els agricultors amb entitats socials perquè aprofitin els excedents que es produeixen al camp. L’eina es diu Soulfood i, amb l’impuls de la Diputació de Tarragona i el finançament del Fons Social Europeu Plus, els socis del projecte han treballat de manera coordinada per compartir experiències, conèixer les necessitats de productors agrícoles i iniciatives socials, aprendre de bones pràctiques a escala internacional i desenvolupar una eina tecnològica que oferís la millor solució possible a les necessitats detectades.
A Reus, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors, l’aplicatiu s’ha provat en benefici dels usuaris del Centre Social El Roser. “Tot el que recuperem va destinat a persones en situació de vulnerabilitat, derivades pels serveis socials”, explica Albert Ferré, director d’aquest centre social, un dels 12 punts de distribució de recollida al costat de Càritas, Creu Roja o esglésies evangèliques. La idea és que la transacció sigui ràpida i àgil, i que allò que es recupera “es pugui distribuir el mateix dia o l’endemà a les famílies”, assegura Ferré.
Els intermediaris
La Fundació Espigoladors exerceix d’intermediària entre les parts implicades. Segons el delegat de l’entitat a Tarragona, Daniel Martínez, l’eina és “un model a exportar tant per l’avenç digital com per la manera de gestionar els excedents”. Soulfood s’ha anat millorant durant l’execució del projecte gràcies a la incorporació de millores proposades pels diferents agents implicats. Així, durant la seva fase de proves, on hi han participat productors agrícoles reals del Camp de Tarragona i de Lituània, ja s’han salvat més d’11.000 quilos d’excedents que s’han destinat a entitats socials de redistribució d’aliments. També hi han treballat centres de Romania i Grècia.
Durant els dos anys que ha durat el desenvolupament de la idea, els impulsors han pogut detectar les necessitats dels productors i de les entitats socials. A més, tal com afirma Martínez, els agricultors fan una valoració econòmica de la donació i es poden acollir a una desgravació de fins al 40% dels seus impostos. De la mateixa manera, es pot mantenir la traçabilitat del producte agrari i analitzar fins a quin punt es poden reduir les pèrdues alimentàries. “La solució no és la donació; la solució és no generar aquests excedents que es generen per qüestions climàtiques i fora del nostre control”, afirma el responsable d’Espigoladors. Ara Soulfood es troba en la fase final de desenvolupament i ha superat la fase de proves, de la qual els socis n’estan satisfets, tot i que han de decidir com es gestionarà a partir d’ara i qui se’n farà càrrec.
La cloenda s’ha fet aquest dijous al matí en una jornada al Palau Bofarull, que ha comptat amb diferents intervencions i tres taules rodones. En l’acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha donat el tret de sortida a la jornada destacant l’èxit del projecte SOULFOOD, liderat per la institució. “Com a líders del projecte SOULFOOD, des de la Diputació ens sentim satisfets de l’èxit d’aquesta iniciativa que mostra la nostra manera de treballar: recollint les necessitats i desafiaments que plantegen els agents del territori i participant en el disseny de les respostes”, ha afirmat. Llauradó també ha subratllat “la voluntat dels socis de trobar fórmules per donar continuïtat a l’eina desenvolupada”.
En la seva intervenció de benvinguda, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, conseller delegat de REDESSA i diputat de la Diputació de Tarragona, Josep Baiges, ha remarcat que “la nostra visió quan vam definir les línies de treball, era la d’articular un projecte que —sota el paraigua del Hub Foodtech & Nutrition— incorporés la tecnologia per a aconseguir una gestió més acurada i eficient dels aliments que arribaven al Centre Social del Roser de Reus, i poder extrapolar després la solució resultant”. També ha destacat que “SOULFOOD ha estat una acció de responsabilitat social i de compromís per un sistema alimentari més just i eficient que demostra que la innovació tecnològica pot tenir una incidència real en el benestar de les persones”.