La nova T-3231 enfronta administracions amb veïns

La nova carretera que unirà els municipis d’Almoster i la Selva del Camp preveu una inversió de 3,6 milions d’euros i deixarà l’actual T-3231 com a vial de servei

09 septiembre 2019 07:47 | Actualizado a 12 septiembre 2019 20:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els problemes amb la nova carretera d’Almoster a la Selva del Camp és un conte de mai acabar. D’ençà que el projecte va treure el cap a la Diputació de Tarragona, l’any 2015, fins que el passat 31 de maig el ple de l’ens supracomarcal va aprovar per majoria -amb l’únic vot en contra de la Cup- el projecte definitiu, les protestes veïnals per a l’execució de la millora de la T-3231 han estat continues.

Ara, Plataforma pel Camp, amb el suport d’Unió de Pagesos i el GEPEC, està preparant diferents actes per tal de finançar un recurs contenciós administratiu que aturi l’execució de l’obra pública. Ho ha de fer abans del mes d’octubre, quan començaran les converses amb els propietaris de les finques que la construcció del nou traçat de la carretera obliga a expropiar.


La nova carretera preveu tres nous trams, entre ells, la construcció d’una rotonda al punt quilomètric 1,4 de la TV-7048, a la inserció del camí de la Creu, a Almoster i un tram de 1.480 metres de longitud en variant per eliminar el trànsit de pas per la travessera d’Almoster. El segon tram, que busca evitar el pas per lleres de barrancs de l’actual carretera, acaba en la intersecció amb el camí de Llebreta. Aquesta duplicació del vial implicarà que l’actual connexió, amb una freqüència de pas de 1.500 vehicles al dia, quedi com a via de servei. 
 

Àlex Arnau està citat el pròxim 17 d’octubre a l’Ajuntament perquè s’exposi l’expropiació i el preu dels 1.500 metres que afecten la seva finca. «Encara que m’ho valorin bé, mai em pagaran el sentiment», explica. Segons Arnau, les administracions «no han tingut respecte per la carta paisatgística ni pel medi ambient. Només volen diners». 

 

 

Una lluita de 4 anys
L’any 2015 la Diputació va invertir 2 milions d'euros en un estudi per valorar les opcions d’arranjament de la carretera que uneix els dos municipis i que compta amb punts complicats per la circulació. El 2016 es va anunciar que s’optaria per una nova via i no per l’ampliació de recorregut actual.Els veïns afectats ja van denunciar llavors que el projecte destruiria les parcel·les de conreu i van presentar més de 1.500 signatures en contra la variant d’Almoster.


Ara, a un pas d’iniciar-se la fase d’expropiacions, la Plataforma de Veïns lluita per presentar una quarta al·legació. «Es una bestiesa desdoblar aquesta carretera. Es tracta d’una infraestructura sobredimensionada per la realitat del territori», expliquen. Afegeixen que, en un tram de 500 metres, al territori hi haurà quatre infraestructures: l’autovia, la via del tren, la carretera vella i la nova. 

Defensa dels ajuntaments 
«Estem parlant de la pitjor carretera de la demarcació», defensa Àngel Xifré, alcalde d’Almoster. Ell considera la millora del vial «vital pel municipi». D’una banda, perquè l’actual via que comunica amb la Selva del Camp traspassa tot el poble, passant pel mig del nucli, per carrers molt estrets on no hi cap un autobús de 60 places o un camió. De l’altre, per millorar la connexió amb la Selva del Camp, poble on hi ha molts serveis dels quals la gent d’Almoster en depèn, com Urgències Mèdiques, l’Institut Joan Puig i Ferrater o l’Escola de Música.

Jordi Vinyals, batlle de la Selva del Camp assegura que els informes són totalment favorables i l’estudi «totalment indiscutible» i afegeix que beneficiarà «al sector agrari, perquè les cooperatives es mostren a favor i al territori i als pagesos, que tindran una millora de les connexions i d’accés a les finques».

Comentarios
Multimedia Diari