<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Zona de Baixes Emissions de Reus: s’avancen les sancions als cotxes més contaminants

Les multes als vehicles sense etiqueta dels no residents a Reus s’aplicaran a partir de l’1 de desembre de 2025

24 abril 2025 18:32 | Actualizado a 25 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Canvis al calendari de les Zona de Baixes Emissions (ZBE). Si no hi ha cap contratemps, el ple d’aquest divendres aprovarà definitivament l’ordenança de la ZBE, que en les últimes setmanes ha patit modificacions. Amb l’objectiu de captar una línia d’ajuts a favor del transport públic de 120 milions d’euros, el període sancionador per als vehicles sense etiqueta dels no residents a Reus s’avança a l’1 de desembre de 2025. La previsió inicial era que s’activessin a partir de l’1 de juliol del 2026.

Segons expliquen fonts municipals al Diari, un reial decret del Ministeri de Transports ha empès l’Ajuntament de Reus a accelerar els terminis. La qüestió és que el govern central ha posat en marxa una línia d’ajudes directes al «transport terrestre col·lectiu» entre l’1 de juliol i el 31 de desembre de 2025. Per beneficiar-se’n, l’executiu espanyol obliga el consistori a tenir implantada «de forma efectiva» la nova normativa de mobilitat. I perquè sigui efectiva, segons fonts locals, s’han de començar a aplicar multes.

Segons el decret consultat pel Diari, durant el període indicat anteriorment, les ajudes permetran que els menors de 14 anys tinguin gratuït el servei de bus, es reduiran els preus dels abonaments i títols multiviatge en un percentatge mínim del 50% per als joves i del 20% per a la resta. Així doncs, Reus se’n podrà beneficiar amb una aportació de 120 milions d’euros (90 milions per al 2025 i 30 per al 2026).

Els canvis a la ZBE

A la pràctica, això es concreta de la següent manera. El canvi més imminent es viurà entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre de 2025. En l’avançament de l’anomenada fase 2 –que s’havia d’aplicar inicialment entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2026–, s’activen les restriccions d’accés i les notificacions, encara que sense sancions. Això vol dir que tan sols s’informarà als conductors de vehicles sense etiqueta quan entrin dins la ZBE, i no tindrà efectes sobre els vehicles amb etiqueta 0, ECO, C i B.

El canvi més substancial es notarà a la fase 3, que s’avança a l’1 de desembre de 2025 fins al 30 de desembre de 2027 –la previsió d’inici era que arrenqués l’1 de juliol de 2026–. En aquest tram sí que hi haurà multes: als vehicles dels que no resideixen a Reus, que cometin una infracció i que no tinguin etiqueta o siguin dièsel amb etiqueta B quan s’activin els avisos per nivells alts de contaminació. Se’n salvaran si tenen plaça d’aparcament privat dins l’àrea restringida, si van a aparcament municipal o si disposen d’etiquetes 0, ECO, C i B.

L’inici de les multes als residents a Reus que tinguin els cotxes més contaminants es manté per a l’1 de gener de 2028. Llavors, les restriccions s’ampliaran a tots els vehicles d’etiqueta B, vinguin d’on vinguin. En la fase 4 hi haurà les mateixes exempcions comentades anteriorment, al marge d’un gruix de dies anuals en què es podrà accedir a l’interior de la ZBE sense inscriure’s al registre. En l’actualitat, Reus es troba a la primera fase, que és el període de proves.

Reus es podrà beneficiar d’una línia d’ajuts al transport públic col·lectiu

S’accelera la comunicació amb la ciutadania

En aquest sentit, la regidora de Seguretat, Dolors Vázquez, llança «un missatge de tranquil·litat a la ciutadania»: «Ens hem esforçat en planificar una intensa campanya de comunicació i informació per donar a conèixer els canvis, i perquè l’adaptació sigui el més progressiva possible». A més, afegeix que les ZBE són «un mandat legal que estem obligats a complir com a ciutat de més de 50.000 habitants i, per tant, els objectius que es persegueixen no són altres que la protecció de la salut i la lluita contra el canvi climàtic».

L’inici del període de sancions ha fet accelerar el pla de comunicació per informar la ciutadania. De maig fins al juny, començaran sessions informatives que es duran a terme a tots els centres cívics de la ciutat, i hi haurà una reunió amb la Federació d’Associacions de Veïns de Reus. També es repartiran tríptics informatius a les bústies.

Els opositors, al ple

La posada en marxa de la ZBE ha provocat un moviment opositor. Unes 170 persones que formen part d’un grup de Whatsapp s’han mobilitzat fins al punt que aquest divendres faran acte de presència al ple. En les darreres setmanes han repartit fulletons en què es denuncia «l’afany recaptatori» de la mesura.

En conversa amb el Diari, una de les portaveus, Pilar Sáenz, afirma que «no hi ha motius per a un tancament tan dràstic». «Tindrà un impacte perjudicial per a l’economia d’una capital de comarca; el comerç patirà perquè tothom anirà a les grans superfícies», assegura, preocupada pel teixit comercial de Reus. També es queixa de «la manera com s’estan fent les coses»: «Han canviat els terminis i sense consultar a la ciutadania».

Comentarios
Multimedia Diari