Una família de Valls rep la primera anul·lació d’un judici franquista

A Catalunya són 66.590 les persones que poden demanar l’acreditació de la nul·litat aprovada el juny pel Parlament

13 septiembre 2017 18:18 | Actualizado a 11 octubre 2017 19:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ha costat més de 78 anys però, finalment, s’ha fet justícia amb el vallenc Isidre Garcia Ballester, qui fou afusellat pel règim franquista el 15 de juliol de 1939 acusat d’un delicte de rebel·lió militar.Ahir, gairebé vuit dècades després, la seva filla –Herminia Garcia Nadal– va ser la primera familiar d’una víctima del Camp de Tarragona en rebre per part de la Generalitat el document que acredita l’anul·lació de la sentència dictada per part del tribunal militar.

«El papa no va morir per haver comès cap crim, sinó perquè va defensar les llibertats i els treballadors de Catalunya» va indicar ahir Herminia Garcia qui, visiblement emocionada, va rebre un document personalitzat i firmat per part del conseller de Justícia, Carles Mundó, així com  una carta del President de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el document, el màxim representant del Govern català expressa que l’anul·lació del procés que va acabar amb la vida d’Isidre Garcia «restableix l’honor, la dignitat i la memòria d’un víctima injustament processada pels tribunals franquistes». 

Herminia Garcia Nadal: "‘El papa va morir per defensar les llibertats de Catalunya, no per cometre cap crim"

Militant d’ERC
L’Isidre Garcia Ballester era el petit de tres germans, treballava de cuiner a la fonda que tenien a Valls, la Fonda Fèlix.. Va ser militant d’ERC i va fugir a Castelló de la Plana (València) amb el seu germà mitjà, on tenien família, per amagar-se dels militars franquistes. Quan era a Castelló va néixer la seva filla Herminia. Quan Isidre va voler tornar a Valls per conèixer-la va ser capturat durant el trajecte per les tropes franquistes. Els militars se’l van endur emmanillat , el van estomacar, i el van afusellat el 15 de juliol de 1939, amb  només 27 anys. L’Herminia tenia 15 mesos. El germà d’Isidre, qui va romandre a València, va poder sobreviure.
 
Tràmit en 30 dies
A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la Dictadura de Franco. La sol·licitud del document de nul·litat es pot fer presencialment als Serveis Territorials de Justícia de Tarragona, a través de la web del Departament de Justícia i trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el podr

Comentarios
Multimedia Diari