Montblanc dóna el tret de sortida a la 28a Setmana Medieval

Els protagonistes de la festa es vestien d'època per encarnar uns personatges que els acompanyaran al llarg d'una setmana, fins al 26 d'abril

19 mayo 2017 23:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una vegada l’any, la Vila Ducal es transforma, canvia d’època tot fent un viatge en el temps fins a l’edat mitjana. No són els veïns de sempre, sinó que són nobles, cavallers, caps de casa, joglars, esclaus, artesans, vilatans i, fins i tot, la família reial. «No es tracta de fer teatre. És un sentiment», explica Antònia Márquez, la Reina d’enguany.

Ahir a la tarda la festa era inaugurada i els nervis eren a flor de pell, sobretot pels protagonistes. A casa de l’Antònia, a quarts de quatre de la tarda tothom anava amunt i avall preparant els últims detalls. Les seves dues filles grans l’ajudaven a posar-se la capa de vellut granatosa amb brodat daurat, mentre la seva mare recordava que tres anys abans havia sigut el seu fill que havia encarnat Sant Jordi.

La Setmana Medieval estava a punt de començar i l’alegria es dibuixava a la cara de la Reina. «Sempre havia sentit un gran respecte per aquest personatge i que enguany l’interpreti jo em fa molta il·lusió», explicava amb un somriure a la boca. Les seves filles li recollien el cabell amb una malla, li col·locaven el mocador blanc i, finalment, la corona. Tot apunt per a l’inici de festa.

Uns carrers més enllà, el Marc Pallissó començava a preparar la seva indumentària. Enguany, interpreta el personatge principal, el cavaller Sant Jordi, i ahir assegurava estar nerviós. «M’he aixecat a les vuit del matí i he anat a córrer perquè ja no sabia què fer», explicava rient.

Després de mesos assajant, arribava el moment de la veritat. «Des del 31 de gener que no hem parat», assegurava. Entre totes les coses que ha hagut d’aprendre durant aquest temps, destacava els protocols. «La manera de saludar, on poses la capa, com seus, pujar les escales posant el peu esquerre primer... No pensava que n’hi hagués tants», exclamava el Marc. En aquest sentit, l’Antònia posava èmfasi en «el saber estar».

«S’ha d’estar seriós, amb molta solemnitat. Has de saber també com has de saludar a cada persona, segons el seu títol. Tot són protocols documentats de l’època i amb això som molt estrictes», explicava.

 

Banderes i tambors

A les sis de la tarda la comitiva reial arrencava des de l’antic Hospital de Santa Magdalena per assistir al pregó. El so dels tambors i les trompetes ressonava pels carrers, mentre les banderes inundaven de color la Vila Ducal. Mitja hora més tard, reis i nobles arribaven a la plaça Major i el pregoner, Quim Torra, iniciava oficialment la 28a edició de la Setmana Medieval.

La primera jornada finalitzava amb el Sopar Reial a Sant Francesc. Joglars, trobadors i les actuacions de les banderes, les ducties, les faranduleres i les dansaires d’Orient allargaven la vetllada fins a altes hores de la nit.

Comentarios
Multimedia Diari