Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Els gegants Montserrat i Maties de Montblanc tindran una imatge nova aquest 2024

  L’Associació d’Amics dels Gegants de Montblanc celebra els seus 30 anys i faran una trobada 18 i 19 de maig

  25 febrero 2024 19:40 | Actualizado a 26 febrero 2024 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Temas:

  Els gegants de Montblanc, Maties i Montserrat, celebren els seus 30 anys aquest 2024. Per aquest motiu, ja fa un temps que estan restaurant aquests dos gegants. Ivan Besora, president de l’Associació d’Amics de Montblanc, explica que estan tirant endavant una restauració completa, però no la roba, perquè fa relativament poc que ja l’havien canviat. Besora comenta que d’ençà que es van estrenar els gegants Veguers de Montblanc «aquests sortien menys, poc», i el passat 2023 van sortir més, ja que els altres van anar al viatge a Costa Rica, i per tant van passar una temporada fora per tot el trajecte que van haver de realitzar.

  «La intenció és treure’ls més» apunta el seu president, ja que segons afegeix «ha augmentat» el nombre de portadors que hi ha dins l’entitat. Per tant, es veuen capacitats per poder donar més oportunitats a aquests gegants, perquè hi ha «molts portadors joves». Recorda que aquesta parella de gegants pesa uns 70 quilos, i són una parella de catalans. Així doncs, tindran una restauració «total», perquè d’ençà que els van estrenar mai havien passat per una restauració d’aquestes característiques. Coincidint amb l’aniversari d’aquests gegants vells que des de l’entitat defineixen com «els vells», per la Festa Major de Sant Maties, els trauran i es podrà veure la seva nova imatge. El president diu que hi ha ganes que la gent ho pugui veure, i que a més «hi haurà algun canvi d’imatge». Es mostra emocionat per poder restaurar aquesta parella de gegants.

  Consideren que tenir l’oportunitat que surtin més aquests gegants és «la fórmula per fer pedrera». En tot moment, Besora deixa molt clar que la intenció «no és substituir un o un altre», però a uns els hi destinaran unes sortides, mentre que l’altra parella unes altres. D’aquesta manera els portadors més joves, i més nous tindran l’oportunitat de fer-los ballar, i també de donar continuïtat als altres gegants.

  Continuar amb la feina

  El president fa retrospectiva de tot aquest temps i recorda que la colla va néixer en el si del barri Montserrat del municipi, i que a poc a poc va anar creixent, fins que es van constituir com Amics dels Gegants de Montblanc. El seu principal objectiu era amenitzar les festes d’un barri, i ara tenen al voltant d’uns 75 components «amb ganes de donar a conèixer la cultura gegantera arreu». Considera el president que el repte més gran que han portat a terme va ser l’any 2006, fa ja gairebé 20 anys, quan Montblanc es va proclamar Ciutat Gegantera i van fer una trobada gegantera amb més de 200 gegants d’arreu de Catalunya. Besora assegura que això, de moment, «no ha tornat a passar enlloc». També destaca com a una altra gran cita la gira que van tirar endavant l’estiu passat a Costa Rica.

  El nombre d’actuacions que han fet s’aproxima al miler, supera les 970, i per això consideren que han «escrit història». El futur l’afronten amb la intenció de continuar creixent «com ho hem anat fent fins ara», i també continuar desenvolupant les tasques que han fet i les activitats. La intenció és consolidar encara més la colla amb les seves seccions diferents, més enllà dels gegants.

  Comentarios
  Multimedia Diari