Camp

Vimbodí viu per primer cop l’ordenació d’un prevere

El fins ara diaca Mn. Miquel Barcos fa 10 anys que està establert al municipi. Va decidir que l’acte fos al mateix poble per facilitar l’assistència dels veïns, molts ja d’edat avançada

Instant de l’ordenació de Mn. Miquel Barcos, en mans de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.FOTO: Cedida/Arquebisbat de Tarragona

Montse Plana
Publicado por

Creado:

Actualizado:

La vila de Vimbodí ha viscut un dia històric: aquest diumenge 1 de juny, per primer cop, s’hi ha ordenat un prevere. Es tracta de mossèn Miquel Barcos Ripollés, fins ara diaca de la Unitat Pastoral de l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet, Blancafort, Vallclara, Vilanova de Prades i Senan. Ara ha fet un pas més i ha rebut el ministeri presbiteral. Barcos esdevé així el vicari (el segon prevere) d’aquestes parròquies, juntament amb mossèn Antonio Rosario, que n’és el rector.

Habitualment, les ordenacions diocesanes es fan a la catedral, en aquest cas, a la de Tarragona. «L’arquebisbe em va deixar triar», relata Barcos, i va optar perquè l’ordenació es fes a la vila que l’ha acollit en els darrers anys, Vimbodí, on ja fa una dècada que hi viu amb la seva mare, de 94 anys. A més, així facilitava que els veïns, molts d’edat avançada, poguessin assistir a l’acte.

Miquel Barcos és diplomat en Magisteri, llicenciat en Psicologia i ha cursat els estudis en Teologia a l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona. El 1990 va iniciar la vida comunitària a Betxí (La Plana Baixa, Castelló). Entre el 2009 i el 2010 va ser secretari adjunt del bisbe de Vic, Romà Casanova, qui el va proposar al diaconat. Un cop ordenat diaca, el 2011, va ser destinat a Camprodon, on va exercir el servei durant tres anys. Des del 2014, està establert a Vimbodí i Poblet.

L’ordenació ha tingut lloc a l’església de la Transfiguració del Senyor, a les 18.30 h, de mans de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i amb la presència de diaques i preveres de tota l’arxidiòcesi i d’altres diòcesis, a més dels fidels i representants institucionals de totes les parròquies on Barcos presta servei, familiars i amics.

La litúrgia ha començat amb la processó d’entrada de tot el clergat, que ha partit de la Rectoria de Vimbodí, on resideix el nou prevere. Després del cant solemne del Glòria, ha tingut lloc la litúrgia de la Paraula pròpia de la festa de l’Ascensió. I és que l’ordenació ha coincidit amb aquesta festa, que se celebra 40 dies després del Diumenge de Resurrecció. Tot seguit, s’ha procedit a l’ordenació, ritual simbòlic i espiritual en el qual mossèn Miquel Barcos ha sigut presentat, el bisbe ha fet diverses consultes públiques, seguides de la promesa de l’escollit. Llavors, l’encara diaca, s’ha prosternat, de bocaterrosa, davant l’altar, mentre es cantaven les lletanies dels Sants.

Durant l’ordenació, Mn. Miquel Barcos s’ha prosternat davant l’altar.FOTO: Cedida/Arquebisbat de Tarragona

L’ordenació ha acabat amb la imposició de les mans per l’arquebisbe i la pregària d’ordenació, la imposició de les vestidures, la unció de les mans, el lliurament del pa i el vi i, finalment, el bes de la Pau, en què el bisbe i la resta de preveres s’han abraçat en senyal d’enhorabona.

«La vocació és una crida»

Nascut a Castelló el 1962, Mn. Miquel Barcos fa 10 anys que viu a Vimbodí i Poblet. Després de gairebé 15 anys de diaca, ha decidit fer un pas més i, ahir, era ordenat prevere.

Mn. Miquel Barcos, llegint l’Evangeli a Vilanova de Prades.FOTO: Cedida

Per què fer aquest pas ara?

La vocació l’he viscut com una crida. No és una cosa que decideixis, sinó que els petits passos del dia a dia t’hi van portant.

Les ordenacions habitualment es fan a la catedral. Per què ha optat per Vimbodí?

Pensant en els altres. D’una banda, per la meva mare, que té 94 anys i viu amb mi a Vimbodí. I de l’altra, per la gent de la zona, que la majoria és gran.

D’ordenacions se’n fan poques...

Estem en temps de crisi a nivell mundial, també a l’Església. Però visc amb esperança. No podem viure tancats en nosaltres mateixos, sinó que hem de tornar als orígens.

tracking