Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Jove de Tarragona té fam del primer castell de 9 del 2022

Crònica. Cara i creu. Els tarragonins assoleixen el seu principal objectiu a Torredembarra. Els Nois de la Torre també compleixen amb les seves expectatives. La Colla Joves Xiquets de Valls no pot completar els castells que s’havia marcat

30 julio 2022 17:44 | Actualizado a 31 julio 2022 13:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La temporada castellera ha tornat enguany després de l’aturada de gairebé dos anys per la pandèmia. Ha tornat en un any que hi ha Concurs de Castells, i on les colles tenien molts interrogants per saber quina seria la resposta dels seus components, i com solucionarien el relleu de la canalla.

Tot i que ja se sabia que era molt difícil poder veure una temporada castellera similar a les últimes que havíem presenciat, és cert, que ja s’han pogut veure castells de 9, i fins i tot un gamma extra, cosa que fins fa un any era impensable. S’ha de remarcar que el passat 2021 es va poder veure un castell de 9 de la mà dels Minyons de Terrassa, però ningú sabia fins a quin punt això seria només un raig de llum dins tanta foscor.

Les dades, ara que ja portem un bon tram, són evidents. S’està lluny del nivell dels últims deu anys. De fet, ens hem de remuntar als anys 2000, quan encara no hi havia tantes colles, per trobar xifres similars. A hores d’ara ja s’han assolit set 3d9f descarregats, un carregat i dos intents desmuntats. L’any 2019 durant tot aquest temps ja se n’havien aconseguit 31 de descarregats, tres de carregats i sis intents desmuntats. Amb el 4d9f les dades no són molt diferents, tot i que l’any 2019 ja no se’n feien tants com anys anteriors. Fins aquests moments se n’han aconseguit dos de descarregats, i un de carregat. El 2019 se n’havien fet sis de descarregats, quatre de carregats, un intent i un intent desmuntat.

Pel que fa a la gamma extra les xifres també són molt diferents. L’any 2019 a aquestes alçades de la temporada, ja se n’havien anotat vuit, mentre que enguany només un. I si anem fins als castells de vuit l’any 2019, se n’havien aconseguit 310, sense contar els carregats, els intents i els intents desmuntats, mentre que enguany se n’han descarregat 175, gairebé la meitat. Una dada significativa també és el nombre de pd7f que les colles han pogut fer. L’any 2019 ja se n’havien fet 16, mentre que durant aquesta temporada se n’han descarregat 2. És evident que la pandèmia i l’aturada ha passat factura, i les colles volen arriscar el mínim possible, perquè el principal objectiu és que el tronc, i sobretot el pom de dalt, agafi la màxima confiança i recuperi tota la tècnica pels castells que després vulguin portar a plaça i tinguin més dificultat.

Arribats a aquest punt hem de dir que només hi ha cinc places de nou, aquest 2022, i tres són del Camp de Tarragona: Valls, Altafulla i Tarragona. També de les poques colles que han pogut portar a plaça el castell de nou hi ha les dues colles vallenques, per Sant Joan, a Altafulla i els de la camisa vermella van fer un intent desmuntat la setmana passada a Torredembarra. Fet remarcable, ja que només ho han pogut fer quatre colles; la Colla Vella, els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Cal destacar que encara queden dates molt assenyalades al calendari. Sense anar més lluny aquest cap de setmana hi ha les Santes de Mataró, on els Castellers de Vilafranca hi podrien portar el 2d9fm, i la Vella de Valls fa parada als Habitatges, on no descarten fer algun castell de 9 si tenen camises suficients.

Per la seva banda, els Xiquets de Reus van al Catllar on podrien portar el 4d8, sumant així un nou castell de vuit, i fent passes endavant, amb la mirada als castells de gamma alta de vuit.

Comentarios
Multimedia Diari