Ebre

Impulsen a Tortosa un projecte de mentoria social per a jovent extutelat

L’Associació Atzavara-arrels vehicularà la iniciativa a la ciutat de Tortosa amb una desena de joves i de voluntaris

El projecte «Ambtu» acompanya joves extutelats en el seu pas a la vida adulta des del 2018.Foto: Joan Revillas

Marina Pallás Caturla
Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’associació Atzavara-arrels de Tortosa i l’Associació Quilòmetre Zero de Tarragona impulsaran el proper mes de setembre el projecte Ambtu, de mentoria social per a jovent extutelat. Després del Camp de Tarragona la iniciativa es desplega ara a les Terres de l’Ebre, concretament a la ciutat de Tortosa. El programa compta amb el suport econòmic del projecte Lliures.

La cinquena convocatòria del projecte Lliures dirigida a projectes socials que fan front a la pobresa, l’exclusió i les desigualtats, va rebre cinquanta-quatre propostes d’arreu del territori català i van ser sis les seleccionades per a rebre l’impuls del projecte al llarg d’un any en forma de finançament econòmic (120.000 euros en conjunt) i acompanyament tècnic. Una d’elles ha sigut l’Associació Quilòmetre Zero que des del 2013 treballa al Camp de Tarragona per a la igualtat d’oportunitats d’infants, famílies i joves. Un dels seus principals projectes és «Ambtu», una mentoria social amb la qual acompanya joves extutelats en el seu pas a la vida adulta des del 2018.

Des de fa un parell d’anys, ha rebut la demanda, tant de joves com d’entitats i persones voluntàries, d’engegar el mateix projecte a les Terres de l’Ebre. Així, amb l’empenta del projecte Lliures en forma de finançament (16.700 euros) i de suport tècnic l’Associació de Tortosa Atzavara-arrels podrà començar l’acompanyament a deu joves.

La representant del projecte Lliures Marina Claverias subratllava d’aquesta manera un dels factors determinants en la seua elecció: «Podrem traslladar a Tortosa la mentoria social per a jovent extutelat que ja tenim consolidada a Tarragona i que es va inspirar de l’experiència a Barcelona. D’aquesta manera, mostrem així l’èxit de la replicabilitat de les respostes socials sempre que s’implementin des de l’arrelament territorial i els principis ètics».

L’acció del projecte «Ambtu» té un doble vessant d’intervenció: per una banda, el suport professional i, per l’altra, la mentoria amb persones voluntàries majors de trenta anys que esdevenen referents en les activitats quotidianes del dia a dia. L’acompanyament té una durada d’entre vuit mesos i un any en la qual s’estableixen trobades setmanals d’unes dues o tres hores. Paral·lelament, els joves reben un seguiment tècnic i professional amb un pla de treball en els àmbits social, formatiu i laboral i les persones mentores també reben aquest suport professional per a dur a terme la seua tasca.

Un col·lectiu doblement exclòs

L’experiència que l’Associació Quilòmetre Zero acumula amb aquests anys s’estendrà així ara a les Terres de l’Ebre. «Ambtu» ha generat un espai que ha ajudat a desenes de joves del Camp de Tarragona a millorar el seu nivell idiomàtic i les seues habilitats comunicatives, eixamplar la seua xarxa social, fer créixer la seua autoestima i, en definitiva, fer més autònoma i fàcil la seua quotidianitat. El projecte també vol promoure l’antiracisme i la interculturalitat.

El jovent que ha estat tutelat per la Generalitat es veu abocat a la vida adulta de cop en arribar a la majoria d’edat. Entre els divuit i els vint-i-un anys ha de trobar un lloc on viure i una feina per mantenir-se, mentre que l’edat mitjana en què la resta de joves de Catalunya s’emancipa és als vint-i-nou, segons l’Eurostat. Habitualment aquest col·lectiu no té un context familiar i social que l’acompanyi a emprendre una situació d’autonomia, fet que genera patiment i dificultats no només materials, sinó també emocionals i psicològiques. Per als joves que han migrat sols -la DGAIA n’ha acollit 3.130 des del 2019- la manca de referents per a emprendre aquest camí encara és més acusada.

«A vegades aquestes persones no tenen un coixí. La majoria de persones en tenim, però ells no. Necessiten parlar amb algú o fer alguna gestió i no tenen suport per començar la seua vida», explica al Diari la secretària d’Atzavara-arrels, Daniela Mansilla. «Són nois i noies (de noies n’hi ha menys però també les hi ha), que han arribat sols o estan tutelats o a punt d’emancipar-se perquè ja han fet els 18 anys i no tenen aquest suport. Nosaltres treballarem tot el que envolta fer el propi camí a la vida. Estem parlant també de temes emocionals, que puguen parlar amb una persona, establir una relació... La nostra feina serà facilitar aquesta relació entre el jove i el voluntari».

Per ser voluntari s’ha de ser major de 30 anys, i en aquest sentit l’associació anima la ciutadania a participar. Aviat començaran un procés de selecció i de formació, amb deu voluntaris per a deu nois.

L’Associació Atzavara-arrels, nascuda l’any 2000 a Tortosa, vol afavorir la interculturalitat, la cohesió i el treball comunitari de la societat i organitza activitats gratuïtes i obertes a tothom al llarg de l’any.

Per ser voluntari s’ha de ser major de 30 anys. Aviat començarà el procés de selecció
«Són joves que necessiten parlar i no tenen un suport per començar la seua vida» Daniela Mansilla, Secretària Atzavara-arrels
tracking