Batea aprova en ple donar suport a l'entrada de la Terra Alta a la DO Cava
L'Ajuntament aprova les accions liderades pel Consell Comarcal i ofereix col·laboració per assolir l'objectiu, demanat fa anys

Augmenta el suport per tal que la Terra Alta pugui formar part de la DO Cava.
El plenari de l’Ajuntament de Batea ha votat per unanimitat una moció que expressa el ferm suport a la reclamació comarcal de formar part de la DO Cava. Arran de l’article al Diari el passat 15 de desembre, on el president de l’ens comarcal, Carles Luz, expressava la voluntat formal de demanar la inclusió, el consistori ha volgut donar-hi suport amb una moció aprovada en l’últim ple.
El text afirma que en cas d’assolir-ho, l’entrada de la Terra Alta a la DO Cava seria una «excel·lent notícia» pels productors de raïm i per tot el sector en general. «Obriria una porta més, de forma justa, d’un nou segment de mercat i de noves possibilitat per tota una comarca i pel sector econòmic més important d’aquesta». De fet, l’Ajuntament de Batea afirma que ha defensat aquesta posició «des de fa molts anys», raó per la qual mostra ara la seva satisfacció que l’ens comarcal es posi al capdavant de l’assumpte.
Per tot plegat, i malgrat no haver estat informat de les converses dutes a terme fins ara, expressa el suport del consistori i voluntat de col·laboració a «qualsevol gestió» que puguin desenvolupar el Consell Comarcal, la DO Terra Alta o l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). La moció afegeix la demanda que sigui informat a partir d’ara, ja que la demana li és pròpia.
De fet, la reivindicació pretén comercialitzar a preus més competitius la producció de la varietat blanca de macabeu (d’uns 10 milions de quilos), la gran majoria situada al terme de Batea de vinyes plantades fa uns 30-40 anys. El macabeu és una varietat clau per elaborar cava, al costat de la parellada, amb escassa presència a la Terra Alta, i el xarel·lo, inexistent.
Contactes i suports
El president comarcal, Carles Luz, va revelar el mes de desembre que s’havien mantingut contactes durant mesos amb l’Incavi i amb l’influent lobby dels cavistes penedesencs per facilitar l’entrada de la Terra Alta a la denominació d’origen. A banda, compta amb el suport explícit del sindicat Unió de Pagesos a la Terra Alta, que també fa anys que ho sol·licita. Conseqüència dels contactes i suports serà la petició formal al Consell de la DO Cava (format per diverses àrees vitivinícoles de l’Estat). La seva acceptació l’hauria d’autoritzar el Ministeri d’Agricultura.
En els últims anys han sorgit a la comarca experiències d’elaborar vi escumós similar al cava. Hi ha un mínim de dos cellers que n’elaboren, la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre i el Celler Frisach del mateix municipi.