El Tribunal Suprem avala la necessitat de l'estudi d'impacte al gasoducte del Castor

De connexió amb la planta terrestre

19 mayo 2017 21:40 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats per l’Estat, Enagás i Escal UGS, participada per ACS, i ha confirmat la sentència de l’Audiència Nacional que va anul·lar la resolució oficial de no sotmetre a avaluació d’impacte ambiental el projecte d’emmagatzematge subterrani de gas Castor.

La sentència de l’Audiència Nacional, dictada a l’abril del 2013, va anul·lar la resolució de la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic, del 23 de novembre del 2009, en entendre que el projecte de gasoducte va haver de ser sotmès a estudi d’impacte ambiental en ser un element «inescindible i indissociable» de l’emmagatzematge.

El Suprem destaca ara que l’avaluació ambiental i la seva posterior aprovació resultaven imprescindibles, sense que resulti correcte rebutjar a l’inici el procés d’avaluació considerant la mateixa innecessària, assenyala l’alt Tribunal. Més encara, afegeix, quan un altre tros del gasoducte de similars característiques (situat entre la planta d’operacions i el mar) sí que havia estat objecte d’avaluació ambiental.

També sosté que no deixa de ser significatiu que en la resolució impugnada es formulés i aprovés la declaració d’impacte ambiental del magatzem subterrani de gas natural d’Amposta, que comprenia tant l’emmagatzematge com una part important del gasoducte.

En aquest sentit, sosté que en sotmetre a avaluació mediambiental aquest tram del gasoducte (8,7 m) i no considerar-la necessària amb la seva continuació (11,6 km), es produeix un «desmembrament d’una part del projecte, d’igual naturalesa i característiques».

El Suprem insisteix que la norma sobre fraccionament de projectes d’igual naturalesa i realitzats al mateix espai físic constitueix, almenys, una norma interpretativa que condueix a un sistema d’avaluació ambiental dels projectes, amb tots els elements necessaris per al seu funcionament. Per això, afegeix, és contrària al desmembrament d’aquestos, ja que és obvi que aquesta forma de procedir és contrària a la idea bàsica del control mediambiental que l’avaluació implica i que es projecta o prolonga a l’àmbit jurisdiccional.

Després d’analitzar les resolucions de la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic en projectes gasoductes, el Suprem conclou que totes elles aproven declaracions d’impacte ambiental dels respectius projectes de gasoductes.

Comentarios
Multimedia Diari