Els ‘makers’ superen el llindar de les 12.000 viseres protectores fetes amb 3D
Coordinats per CatSalut, uns 70 creadors digitals reparteixen el material pels diferents centres sanitaris ebrencs

L’equip de la unitat de rehabilitació del CAP Baix Ebre de Tortosa, amb les pantalles de plàstic.
La tecnologia 3D s’ha convertit en una de les noves aliades per tractar el coronavirus i, a les Terres de l’Ebre, els creadors digitals han estat treballant incansablement per contribuir en la protecció del personal sanitari. Tot i que els «makers» de l’Ebre van començar sent unes 15 persones, molts dels quals ja formaven part del grup abans de la pandèmia, a hores d’ara en són prop d’una setantena, el que els ha permès superar el llindar de les 12.000 viseres protectores creades amb impressores 3D.
Un dels impulsors del projecte, Jaume Bel, afirmava al Diari que «vam començar pocs però hi va haver un moment que n’érem més de 100, pel qual ens vam dividir per territoris i ens vam organitzar». La creació d’aquests equips protectors la fan amb les seves màquines d’impressió 3D i, al principi, fins i tot amb el seu material. «Des del primer minut que reballem de forma independent i amb els nostres propis mitjans i logística per col·laborar amb CatSalut», seguia Bel.
Uns materials que, segons el creador digital, després de fabricar més de 500 mascaretes es van acabar, pel qual van haver de fer una crida per obtenir més recursos. Bel explicava que «moltes persones van respondre i es van sumar a la col·laboració, tant ajuntaments com empreses o persones privades. D’altra banda, moltes persones a les quals entregàvem la visera volien donar-nos diners per mostrar el seu agraïment, així que com no ho podíem acceptar directament vam decidir obrir una campanya de micromecenatge per canalitzar les donacions, que destinarem a obtenir més material per poder fabricar més recursos». La campanya de donacions, que es pot trobar a la plataforma GoFundMe sota el nom «Ayuda a los MAKERS de les TTEE», porta recaptats més de 2.500 euros.
A finals de març, amb el pic de contagis a un punt molt elevat, els «makers» van dissenyar una nova mascareta diferent de les que es veien fins al moment. Elaborar-la implicava només 30 minuts i estava formada per una visera de plàstic que, tot i ser un model més senzill que les mascaretes quirúrgiques, permetia protegir els professionals del contagi. Després que CatSalut n’aprovés el prototip, es van començar a distribuir ràpidament a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Un mes després, ja han aportat el seu granet de sorra a les 4 comarques ebrenques. Coordinats pel CatSalut, han repartit les viseres pels diferents centres sanitaris de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, així com al personal de les residències de gent gran, als cossos de seguretat i al personal de les ambulàncies i a altres treballadors essencials com assistents socials o venedors dels mercats municipals. A banda de les viseres protectores, els creadors també van posar a disposició dels sanitaris dos productes més: un artefacte per obrir portes sense tocar el pom directament, dels quals n’han fabricat 350, i unes 500 cintes de plàstic per enganxar les mascaretes quirúrgiques i alliberar les orelles de la molèstia que poden causar les gomes.
El passat 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, els creadors ebrencs van rebre una carta signada per la gerent de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, on se’ls agraïa la feina. «Sabíem que el material el necessitaven, però la carta ha sigut molt important per a nosaltres quant a reconeixement públic i confiança», sentenciava Jaume Bel. En la mateixa carta, Lleixà també els comunicava que les Terres de l’Ebre ha estat un dels primers territoris on Salut ha comptat amb una xarxa de «makers» estable amb producció i distribució continuada.