Els pescadors d’arrossegament capturen més de 250 tonyines mortes

El Grup Balfegó es fa càrrec de les restes i dona una compensació inicial de 700 euros per la pèrdua d’un dia de feina

09 marzo 2020 10:10 | Actualizado a 12 marzo 2020 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup tonyinaire Balfegó s’ha fet càrrec (fins a la data) de més de 250 restes de tonyines mortes capturades per les xarxes de les barques d’arrossegament de la costa de les Terres de l’Ebre, Tarragona i Castelló, i dona una compensació inicial de 700 euros per les pèrdues que ocasiona cadascuna d’aquestes captures accidentals d’exemplars en descomposició.

El temporal Glòria de finals del mes de gener va afectar les instal·lacions d’engreix de tonyines de Balfegó, davant la costa de l’Ametlla de Mar, d’on van sortir unes 9.000 de les 11.000 tonyines que hi havia, una part de les quals va morir. Part d’aquestes tonyines mortes van anar apareixent a la costa i durant el mes de febrer i el que portem de març han estat capturades també per barques d’arrossegament. La gran majoria són embarcacions dels ports de l’Ametlla de Mar (amb més d’un centenar) i Sant Carles de la Ràpita (90), però també de l’Ampolla o les Cases d’Alcanar, arribant fins a Tarragona al nord i a Peníscola (província de Castelló) pel sud, segons conforma al Diari el director adjunt del Grup Balfegó, Juanjo Navarro.

En el moment en que es capturen restes d’una tonyina morta, la barca en qüestió ha de parar l’activitat i tornar a port, ja que les restes en cap cas es poden retornar al mar.

Les confraries avisen el grup Balfegó, que es desplaça a cada port per recollir les restes, sigui en camió o en vaixell, per després enviar-les a un gestor de residus d’origen animal especialitzat. Els pescadors han de netejar i desinfectar les xarxes i perden la feina d’un dia, si la captura es produeix durant la primer vol (tirada de la xarxa), segons explica al Diari el president de la Confraria de Pescadors de l’Ampolla, Josep Molina.

Així, a l’espera que els perits i les assegurances detallin les compensacions exactes que haurà de rebre cada barca per les pèrdues ocasionats, des del Grup Balfegó s’ha establert una primera dotació de 700 euros per cas i dia de feina perdut.

En el cas dels pescadors de la província de Castelló, la Federació de Confraries xifra pel moment en 20.000 euros les pèrdues sofertes per la captura d’una vintena d’exemplars en les últimes setmanes, segons publicava el diari el Mundo.

Des de Balfegó confien que el nombre de casos vagi disminuint en les pròximes setmanes, tot i que ahir mateix barques de l’Ametlla de Mar van recollir fins a 8 tonyines més.

«Lamentem la situació i volem ajudar el màxim possible a normalitzar-la. Nosaltres també som pescadors i per això volem tenir una especial cura i atenció cap al sector», afirma Navarro.

També a les platges

El Grup Balfegó també s’encarrega de recollir les tonyines que han aparegut a les costes i platges del territori. La majoria es va produir durant els dies posteriors al temporal, amb desenes de casos en platges del delta de l’Ebre com el Trabucador, l’Arenal o la Marquesa.

«Atenem els avisos d’ajuntaments i de particulars i recollim les restes allí on face falta», detalla Navarro. Aquests requeriments els han arribat de nombrosos municipis, des de Cambrils fins a Benicarló.

Comentarios
Multimedia Diari