Quan el 30 d’octubre, al dia següent dels aiguats, l’enginyer tortosí Miquel Torta va veure la magnitud de la tragèdia de la dana a València no va dubtar-ho. Es va posar a treballar per crear una eina que fos útil per als cossos d’emergències i de seguretat. Ja el 3 de novembre hi va contactar per posar-los a disposició el fruit d’unes intenses jornades de treball en temps rècord: un visor que permetia, d’una manera fàcil i ràpida, obtenir la ubicació exacta de tots els garatges de les poblacions arrassades per l’aiguat.
La Unitat Militar d’Emergències (UME) i els serveis d’emergències de la Generalitat Valenciana ja van emprar l’eina des d’aquell dia, que permet veure el nombre estimat de garatges de cada ciutat, el nombre de plantes per garatge, l’adreça completa i un enllaç directe a Google Earth, facilitant la visualització de la ubicació exacta en un mapa interactiu. El visor es pot consultar al web pastosig.com
«Vaig pensar que amb els meus coneixements i experiència podia aportar el meu gra de sorra. Unes setmanes després vaig poder parlar amb un tècnic que em va confirmar que el visor els havia sigut d’utilitat en aquells primers dies que tenien tantes emergències a resoldre, que va ser un complement, juntament amb altres eines, que els va anar molt bé. Poder ajudar una mica em va generar satisfacció a nivell personal», explica Miquel Torta, enginyer forestal i consultor en sistemes d’informació geogràfica i anàlisi de grans volums de dades. Torta també ha sigut professor de la UNED més de 10 anys.
Els sistemes d’informació geogràfica permeten analitzar grans volums de dades que tenen un component o temàtica espaial. Amb aquesta anàlisi es poden obtenir mapes resultants que permeten visualitzar com la informació està distribuïda a l’espai (en aquest cas eren garatges, però poden ser altres elements d’altres àmbits o temàtiques).
«A partir d’aquesta anàlisi de les dades espaials, vaig obtenir la informació de l’Institut Geogràfic Nacional, la vaig processar i la vaig passar a un entorn web que fos consultable», detalla al Diari el consultor tortosí. «Es tracta de donar visibilitat a unes eines que tenim avui dia a l’abast i que ens permeten analitzar múltiples variables que ens envolten. L’anàlisi d’aquest volum de dades ens permet millorar la presa de decisions tant d’empreses, com d’administracions o ciutadania, per més eficients».
Aquest no és el primer cop que Torta crea un visor similar. Actualment també està treballant en un altre que té per objectiu analitzar els llocs del territori que compleixen unes característiques ambientals òptimes per a la implantació de la ramaderia extensiva, segons el terreny, la classe de vegetació, els punts d’aigua... El visor permetrà a l’Administració o al mateix ramader poder consultar de manera fàcil i intuïtiva aquells llocs amb bones condicions per als ramats. Tot plegat vol contribuir en la reimplantació de la ramaderia extensiva i en la prevenció d’incendis forestals.