Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Restituiran les lleres dels barrancs afectats pels aiguats al Montsià

  L’ACA destinarà 120.000 euros per retirar vegetació, redistribuir sediments i recuperar la capacitat hidràulica de les lleres

  12 septiembre 2023 17:26 | Actualizado a 12 septiembre 2023 17:26
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, es va reunir aquest dimarts amb l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, per a comprovar l’estat de les lleres arran dels aiguats registrats el passat 3 de setembre i que van afectar a diversos municipis del Montsià. Reyes va visitar els barrancs que transcorren per Alcanar afectats per les intenses pluges, i va anunciar una inversió de 120.000 euros per a restituir les lleres afectades a la comarca, mitjançant actuacions destinades a la retirada de vegetació, la redistribució de sediments i altres mesures encaminades a garantir la capacitat de desguàs de les lleres afectades. Durant la visita, el director de l’Agència va parlar amb veïns i veïnes i propietaris de restaurants, per conèixer de primera mà els efectes dels aiguats.

  A la tardor de 2021 ja es van dur a terme al Montsià diverses actuacions de reparació dels danys ocasionats per les tempestes que l’1 de setembre van tenir lloc a la comarca. L’Agència, després d’una diagnosi dels danys, va impulsar un conjunt d’actuacions consistents en la retirada de material vegetal mort i de sediments, i en la reparació de talussos i marges malmesos als barrancs del Solito, dels Penjats, de la Granja, del Codonyol, del Llop, de Sant Jaume, dels Castellans-Forques i a la sèquia de les Foies, als termes municipals de la Ràpita, Alcanar i Ulldecona. L’import total de les despeses va ser de 176.961,80 euros.

  Segons l’ACA, de manera més ordinària i planificada, des del 2018 fins l’actualitat s’han fet prop de 60 actuacions de manteniment i conservació de lleres a les Terres de l’Ebre, amb una inversió total propera als 734.000 euros. D’aquestes actuacions, 15 s’han fet a la comarca del Montsià en trams no urbans (6 a Alcanar, 3 a Ulldecona, 3 a Masdenverge, 1 a la Ràpita, 1 a Amposta, 1 a Mas de Barberans i 1 a Santa Bàrbara) i dues en trams urbans (1 a la Ràpita i 1 a Ulldecona). Segons recorden des de l’Agència, aquesta atorga ajuts que poden arribar a ser del 100%, als municipis que els demanen. Aquests treballs de manteniment de lleres han consistit en la retirada de vegetació, la redistribució de sediments i actuacions destinades a garantir la circulació de l’aigua.

  També en aquest període s’ha atorgat un ajut a l’Ajuntament de la Galera, quantificat en més de 178.000 euros, per a estabilitzar el marge esquerre del barranc de la Galera.

  A més, s’han atorgat dos ajuts, un a l’Ajuntament de Santa Bàrbara (5.900 euros) i un altre al d’Ulldecona (21.192 euros) per a la redacció de projectes constructius d’actuacions de protecció davant d’avingudes.

  Aquests s’engloben dins de la línia de subvencions destinada a la redacció de projectes per a reduir el risc d’inundacions, amb un pressupost total d’1,5 milions d’euros i l’ACA preveu durant el primer trimestre de 2024 convocar-ne una de les mateixes característiques.

  Comentarios
  Multimedia Diari