Troben una segona porta al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys

La descoberta del grup de recerca confirma que es tracta d’un dels poblats ibèrics més importants de la zona

23 junio 2021 09:53 | Actualizado a 23 junio 2021 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, està en plena campanya d’excavació del jaciment de l’Assut de Tivenys i en aquesta primera setmana de treballs han fet una troballa que incrementa el valor del poblat ibèric. 

Després que l’estiu passat confirmessin l’existència d’una porta d’entrada monumental, ara han trobat una altra porta amb una gran fortificació defensiva, constituïda per una passadís fortificat i protegit per una torre, a mitja muntanya. Les dues portes descobertes estan protegides per torres i muralles amb casamates, una construcció on s’hi podien instal·lar peces d’artilleria.

El poblat protohistòric de l’Assut, que va estar ocupat des del segle VII ANE fins al segle I ANE, va ser un important centre en època ibèrica. Les excavacions de les darreres campanyes confirmen la singularitat del poblat, i l’estructura defensiva que està sortint a la llum el converteixen en «un dels poblats ibèrics més importants a nivell defensiu de totes les Terres de l’Ebre, i fins i tot del nord-est peninsular», apunta Jordi Diloli, director del GRESEPIA.

Després d’aquesta troballa els arqueòlegs treballen en la definició de la línia de protecció de la porta i cerquen connectar les dues entrades, la principal al sector de baix del poblat, amb la porta trobada ara al sector del mig, resseguint el tram de muralla. A mitjan juliol entraran a l’excavació els estudiants dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV, així com estudiants d’altres universitats, com l’Autònoma de Barcelona o la Jaume I de Castelló. Treballaran al sector que ara s’està descobrint, on hi ha nivells de destrucció que poden conservar restes important d’època ibèrica.

Amb l’objectiu de socialitzar els resultats i donar a conèixer com era aquest poblat en ple període ibèric, els investigadors del GRESEPIA també estan treballant per fer visitable el poblat, de forma física i virtual, en el marc d’un projecte subvencionat per la Diputació de Tarragona. L’excavació  s’emmarca en el projecte quadriennal de la Generalitat «Transformacions socials, polítiques i econòmiques al curs inferior de l’Ebre durant la Protohistòria (437 K117)».

Comentarios
Multimedia Diari