Un nou tren d’alta velocitat a canvi de l’Euromed, la nova oferta de Renfe per a l’Ebre
La Taula de Mobilitat reclama la parada de l’Euromed, una millora dels horaris dels Rodalies i més solcs, mentre que el Govern treballarà en un tren llançadora fins al Camp de Tarragona

Un dels trens de la línia R-16, dels quals el Govern ha anunciat que no milloraran el temps de trajecte, entrant a l’estació de Tortosa.
El panorama ferroviari de les Terres de l’Ebre segueix sota mínims, també l’any 2020. La nova oferta de serveis de Renfe apunta que l’Euromed deixarà d’aturar-se a l’Aldea però, a canvi, hi haurà un nou tren d’alta velocitat que enllaçarà la capital catalana i les Terres de l’Ebre en poc més d’una hora i mitja. Durant la Taula extraordinària de Mobilitat que es va dur a terme a Tortosa, aquest dijous, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, va donar a conèixer l’oferta ferroviària prevista a partir del 13 de gener, quan entrarà en funcionament la nova variant de Vandellòs a Tarragona, i que ell mateix va definir com «insuficient i que no compleix les expectatives ni necessitats del territori».
D’aquesta manera, i sota pressió del Govern, arribarà un nou tren d’alta velocitat Avant que enllaçarà Tortosa i Barcelona amb un temps força competitiu, però que només tindrà una freqüència d’anada, abans de les sis i mitja del matí, i una de tornada a la tarda. Un servei que no estarà disponible fins al 3 de febrer, ja que Renfe ha de formar als maquinistes. I és que Adif ha ofert a la Generalitat un sol solc d’anada a l’estació de Sants per encabir aquest servei, per això en el de tornada s’aprofitarà una de les freqüències de l’Avant que va Lleida amb dos trens enganxats que se separaran al Camp de Tarragona. Per als usuaris habituals d’aquest servei, avui surten a la venda els abonaments que reduiran el preu de cada viatge.
D’aquesta manera, els ebrencs podran disposar d’un tren que sortirà de Tortosa cap a Barcelona a primera hora del matí, a banda d’un Talgo que sortirà unes hores després des de l’estació de l’Aldea, i que pertany a una de les cinc freqüències que ja paraven en aquesta estació i que s’ha modificat perquè hi hagi dos possibilitats d’arribar a la capital al matí i aprofitar el dia.
Des del Govern han apuntat que l’única manera d’efectuar millores en el transport públic ebrenc és en diverses fases, per això com a objectius per a la segona fase de negociacions reclamen millorar els horaris dels Regionals, a més de negociar trens llançadora des de Tortosa fins al Camp de Tarragona, amb un mínim de dos freqüències diàries, per enllaçar amb altres trens d’alta velocitat.
Els Regionals no milloren
Pel que fa al servei de Regionals, tot i que no s’eliminarà cap freqüència, l’R-15 i l’R-16 tampoc recuperaran els temps de trajecte que hi havia abans de les obres del nou tram del corredor, l’any 2016, quan es van ampliar per pal·liar els retards que acumulaven les línies durant les obres de la variant de Vandellòs. Gavín declarava que «l’oferta de Renfe va arribar en mans del Govern amb força mesos de demora, el que va causar absoluta indefensió per actuar adaptant el servei de regionals i rodalies». El secretari d’Infraestructures i Mobilitat va lamentar també que, encara que la Generalitat tingui les competències, es troben limitats per les disponibilitats tècniques de Renfe i Adif: «Quan acordem una nova oferta de servei en la comissió mixta acaba condicionada als trens que Renfe té disponibles, als maquinistes que Renfe té disponibles o si Adif té solcs o no. A la pràctica no és útil, no serveix el traspàs».
Després de presentar els plans per al servei ferroviari, des de la Taula de Mobilitat han tancat per unanimitat un acord que es presentarà al Ministeri de Foment, a més de a Renfe i Adif, reclamant mesures urgents com l’aturada de l’Euromed en totes les freqüències, i incrementant-ne el nombre si és necessari; la millora dels horaris dels serveis de Rodalies; a més d’exigir a Adif que posi a la seva disposició de manera immediata els solcs per poder implementar noves freqüències semidirectes, tal com es va acordar en l’òrgan mixt entre Renfe i la Generalitat de Catalunya.