Projecte per recuperar els ecosistemes de ribera del Gaià

Consisteix en la millora de l’estat de conservació, l’estructura i la biocenosi, associats a les alberedes allí existents, i es difondran els valors ambientals, funcionals, culturals i vivencials

03 febrero 2022 19:30 | Actualizado a 04 febrero 2022 15:26
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Alberedes del Gaià ha començat a caminar i ha donat els seus primers passos a Vila-rodona, on ha tingut lloc la presentació del programa, dirigit a la recuperació dels ecosistemes de ribera. L’actuació ha consistit en condicionar l’entorn de la font Cervellona i l’albereda del Columbari, entre els municipis de Vila-rodona i Aiguamúrcia.

Entre els principals objectius del projecte s’inclou l’actuació al curs mitjà del riu Gaià, un tram bastant meandriforme entre les dues alberedes abans indicades. Consisteix en la millora de l’estat de conservació, l’estructura i la biocenosi, associats a les alberedes allí existents; difondre els valors ambientals, funcionals, culturals i vivencials dels boscos de ribera entre la ciutadania, condicionar l’entorn de la font Cervellona i recuperar un braç secundari del riu, que va modificar la forta riuada de novembre de 2015.

La primera trobada

En la primera trobada, durant tot el matí, una setantena de persones de totes les edats i de diferents localitats vinculades a la conca del Gaià van participar en les tasques de desbrossament, eliminació de vegetació exòtica i de recuperació de la font Cervellona i el seu entorn. El seu cabal durant molt temps va servir per regar uns petits horts allí existents. Així mateix, es van plantar «unes 140 plantes, sobretot àlbers, freixes de fulla petita, roser silvestre i arç blanc entre d’altres», explica Hèctor Hernández, portaveu de l’Associació la Sínia. D’aquesta manera s’haurà recuperat un espai natural per a l’esbarjo i el lleure.

El projecte té uns vuit mesos de durada, en el transcurs dels quals s’organitzaran més jornades de voluntariat adreçades a la població en general i es desenvoluparan activitats d’educació ambiental per als alumnes de les escoles de Vila-rodona i les Pobles (pedania d’Aiguamúrcia). Hèctor Hernández comenta que «hi haurà més plantades puntuals, la realització de tallers diversos, l’adequació de plafons informatius, s’establirà una població d’amfibis a la bassa que s’ha excavat a l’albereda del Columbari, es procedirà a l’anàlisi de la vegetació actual i s’elaborarà d’un inventari de l’estrat arbori i herbaci», com també la instal·lació de caixes refugi per a ratpenats al bosc de ribera i per a xots (petits mussols), a més de l’inventari de les espècies que viuen en aquest tram del Gaià.

La proposta l’impulsa l’Associació la Sínia, amb el suport dels ajuntaments de Vila-rodona i Aiguamúrcia, l’Associació Terres del Gaià i el Centre d’Estudis del Gaià. Aquest projecte està finançat a través de la convocatòria 2020 del programa d’ajuts per a actuacions de recuperació de riberes amb acords de custòdia fluvial de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Comentarios
Multimedia Diari