Malaltia Inflamatòria Intestinal, claus per afrontar el dia a dia

Digestologia. La malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa són les més comunes i afecten al voltant de 360.000 persones a Espanya

01 noviembre 2023 11:28 | Actualizado a 01 noviembre 2023 11:32
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les malalties inflamatòries autoimmunes són aquelles provocades per un desequilibri en el sistema immunitari que confon les cèl·lules sanes amb substàncies perilloses i les ataca erròniament. Aquesta és la base de la Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) que engloba la Colitis Ulcerosa –la inflamació s’inicia en el recte i s’estén a partir del mateix– i la malaltia de Crohn –que pot afectar qualsevol part del tub digestiu, des de la boca fins a l’anus, encara que és més habitual en la part final de l’intestí prim i l’inici del còlon.

Així, les xifres que maneja la Confederació d’Associacions de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa d’Espanya (ACCU España) indiquen que es tracta d’una malaltia que afecta al voltant de 360.000 persones a Espanya, l’1% de la població del país. A continuació, el metge adjunt del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Muhannad Sarem, detalla els reptes quotidians que comporta als pacients conviure amb aquesta malaltia:

Causes i pacients

Avui dia, segons el digestòleg, es desconeixen les causes de la MII. Si bé, «se sospita que pot deures a la interacció de factors genètics, ambientals per exposició a determinats agents tòxics o bacterians infecciosos, el consum de determinats fàrmacs, canvis en la microbiota intestinal, etc., i que afavoreixen la inflamació intestinal crònica».

Simptomatologia

Un dels símptomes més comú de la MII és el dolor abdominal, al que s’afegeix diarrea, la sensació de fatiga, la possible aparició de sang en les deposicions, la pèrdua de gana i, en conseqüència, de pes. Una altra de les manifestacions de la malaltia és el dolor articular, així com la possibilitat de patir lesions a la pell i als ulls.

Brots i remissió

Els pacients amb una Malaltia Inflamatòria Intestinal presenten els símptomes en forma de brots, que tenen lloc al llarg de la vida en intervals més o menys freqüents. «En tractar-se d’una malaltia crònica, el diagnòstic acostuma a coincidir en una fase de brot, ja que és quan el còlon està inflamat, el sistema immune ataca l’intestí i es presenten els símptomes», afirma el Dr. Muhannad Sarem.

Molts pacients no donen importància als símptomes fins que aquests són més greus

Detecció precoç

Així mateix, el seu diagnòstic és un procés complicat i la malaltia afecta persones de totes les edats, tant dones com homes. «Podem detectar la Malaltia Inflamatòria Intestinal durant la infància, així com en persones joves, adults, etc. La dificultat és que molts pacients no donen importància als símptomes, per la qual cosa poden passar dies, setmanes i mesos fins que decideixen consultar al metge», afirma l’expert, qui afegeix que «aleshores ja presenten símptomes més greus com dolor intens o inclús diarrea nocturna». Així, per detectar la malaltia, el digestòleg descriu que «se sol·licita una anàlisi de sang, per mesurar els marcadors inflamatoris i s’analitza matèria fecal; en alguns casos també se sol·liciten proves complementàries com una endoscòpia o rectoscòpia per veure la mucositat i confirmar l’afectació del colon».

El son

Les Malalties Inflamatòries Intestinals afecten negativament la qualitat i quantitat del son dels pacients. «L’intestí dorm amb nosaltres, per la qual cosa si existeix una malaltia del còlon, estarà sempre alterat i ens despertarem per anar a la nit al lavabo; en canvi, si tenim un intestí sa, dormirem tranquil·lament», afirma el doctor.

Alimentació

Els experts recomanen a les persones amb MII que segueixin una dieta equilibrada i variada. «El consum d’aliments processats i de mala qualitat, rics en greixos, picants i coccions excessives són factors que afavoreixen aquestes malalties, per això aconsellem que l’alimentació sigui el més natural possible», afirma el digestòleg.

D’altra banda, també és important mantenir una microbiota intestinal sana. «Quan l’intestí està malalt és molt fàcil que altres agents bacterians puguin colonitzar el còlon i provocar infeccions, la qual cosa debilita la microbiota i comporta alteracions», descriu l’especialista.

$!El Dr. Muhannad Sarem, digestòleg de l’Hospital Sant Joan de Reus. FOTO: alba mariné

Exercici i benestar emocional

També és recomanable fer exercici moderat i evitar situacions d’estrès. «L’estat anímic i emocional del pacient pot influenciar el desenvolupament de la malaltia», corrobora el doctor.

Tractament

Per tot el que s’ha exposat anteriorment, segons el doctor, «no existeix un tractament curatiu de la malaltia, el que fem és tractar la inflamació i en conseqüència els símptomes». Així doncs, «el primer pas és actuar per a desinflamar, si es tractés d’un foc, el primer pas seria apagar les flames, i el següent és mantenir la desinflamació». «Quan aconseguim la remissió del brot el pacient experimenta una millora de la simptomatologia, la qual cosa contribuirà a reduir en un futur la freqüència dels brots de la malaltia, així com la seva intensitat».

Entorn i qualitat de vida

Una de les principals reivindicacions dels pacients és que les empreses promoguin la flexibilitat laboral perquè les persones diagnosticades puguin tenir una correcta adherència al tractament i la malaltia no afecti la seva vida laboral. En aquest sentit, el doctor assegura que «el problema és que quan més s’allunya el pacient del diagnòstic i de la inducció de la remissió, més difícil és la recuperació i són necessàries dues o tres estratègies terapèutiques, és a dir, com més ràpid arribi a la consulta i més lleu és el brot, és més fàcil de controlar la malaltia».

Avui dia, es desconeixen les causes de la Malaltia Inflamatòria Intestinal. Si bé, se sospita que pot deures a la interacció de factors genètics, ambientals, etc.

Comentarios
Multimedia Diari