Amposta té cura de la seua gent gran amb el Pla d’Envelliment Actiu

El Pla, que es va aprovar inicialment durant el ple del mes de setembre, s’ha treballat de manera participativa

27 noviembre 2022 19:20 | Actualizado a 27 noviembre 2022 23:40
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta ja té aprovat, de forma inicial, el Pla Municipal d’Envelliment Actiu 2022-2025. El document va passar pel ple municipal del passat mes de setembre i marca la línia de treball sobre les activitats que es fan a la localitat per garantir a les persones grans una millor qualitat de vida i suport en diferents àmbits.

La voluntat és que el pla assenti les bases d’aquest projecte, amb una visió global, transversal i integral sobre les persones grans del municipi. Així, el projecte es convertirà en un full de ruta a seguir en els pròxims quatre anys pel que fa a aquestes diferents accions destinades al benestar de la gent gran, tant en iniciatives noves com en altres que ja s’estan posant en pràctica.

«Al final el pla és un recull de tot allò que ja fa un temps que s’anava fent», explica Susanna Sancho, regidora de Serveis Socials a l’Ajuntament d’Amposta, detallant que «el pla fa també una anàlisi de les dades d’aquestes polítiques en curs per detectar mancances, debilitats i fortaleses i presentar punts de millora». Així, es treballa per evitar problemàtiques com la solitud mitjançant iniciatives com el ‘Bon dia’ que ha evolucionat fins a un projecte d’acompanyament molt més complet que va més enllà de les trucades telefòniques. En aquest cas, els alumnes del grau d’atenció a les persones fan un acompanyament a les persones grans, els ajuden a fer la compra o els acompanyen a passejar. D’altra banda, es treballen també altres aspectes vitals com l’autonomia o la lluita contra l’escletxa digital amb cursos i tallers. També s’inclouen altres temes com la pobresa o l’habitatge.

Així mateix, els canvis sociodemogràfics també són un factor important en el pla. L’envelliment i el sobreenvelliment de la població, juntament amb la tendència de vida on les famílies són més disperses i no conviuen tant com abans, han fet que el rol de les cures ja no recaigui tant en les famílies i, per tant, es genera una situació on aquesta responsabilitat passa de l’àmbit privat al públic. «No des del moment del sobre envelliment, sinó abans. Procurem tenir a favor totes aquelles unitats i serveis que ajuden a ser actius i, a més, facin arribar al sobre envelliment com més tard millor».

El document ha estat creat a partir d’un grup de treball format per tècnics i especialistes de Serveis Socials, l’Hospital Comarcal, el CAP, la Residència de gent gran i el Centre de dia. A més, també compta amb la col·laboració de tots els serveis, recursos i entitats que treballen amb aquest col·lectiu, com la biblioteca, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, la Piscina Municipal o la Creu Roja. Representants dels ens participen en les sessions participatives i ajuden a construir el pla.

El Casal Cívic de Gent Gran

Un dels espais que forma part de la iniciativa és el Casal Cívic de Gent Gran Ruiz Salgado. Allí es fan activitats lúdiques i formatives, i segons detalla Sancho, es busca que sigui un espai on puguin anar les persones d’aquest col·lectiu com un punt de millora. «D’aquesta manera es poden crear relacions noves entre persones amb interessos i aficions comuns. Al centre es treballen diversos àmbits com la salut i el benestar, les activitats culturals i l’alfabetització digital que també són clau en el projecte».

Comentarios
Multimedia Diari