«Tot està a punt per produir energia renovable hidràulica i invertir 147 M€ a l’Ebre»

Sercosa compta amb una vintena d’hidroelèctriques a la conca de l’Ebre i proposa produir aquesta energia amb un nou projecte de tres centrals al tram català del riu

13 septiembre 2022 18:20 | Actualizado a 14 septiembre 2022 18:29
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sercosa ho té tot a punt per invertir 147 milions d’euros a les Terres de l’Ebre els pròxims «tres o quatre anys», tal com explica el delegat de l’empresa a Tortosa, Joaquim Vallès. Uns recursos propis que es destinarien a la construcció de tres miniassuts de molt poca alçada, a partir dels quals tres centrals hidroelèctriques que s’ubicarien al Baix Ebre i la Ribera d’Ebre, «podran donar servei a 71.500 famílies, produint energia d’origen renovable, la més verda i ecològica de totes les energies renovables».

Les centrals s’ubicaran al terme de Tortosa, a l’alçada de l’EMD de Campredó, i a Benifallet i Garcia. Són projectes ja coneguts perquè fa vint-i-cinc anys que estan sobre la taula, però que ara el 2022 han pres una embranzida definitiva. D’una banda, perquè «més del 80% de la població de les TE» està d’acord en tirar endavant el projecte, com va deixar palès un sondeig fet a la primavera. I per l’altra, perquè el Ministeri de Transició Ecològica s’ha pres el projecte seriosament i està mirant la fórmula d’atorgar-li llum verda, després d’estar aturat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre durant anys.

La situació energètica mundial recomana, i també la Unió Europea, que les minicentrals hidroelèctriques són projectes a potenciar, perquè res tenen a veure amb els macroimpactes de les grans preses. I també l’Estat i la Generalitat estan apostant per aquest tipus de projectes, per la flexibilitat i adaptació al medi que permeten. Però sobretot, en el cas de Catalunya, perquè el 31 de desembre passat només hi havia 4.030,84 megawatts de producció d’energia a partir de fonts d’energia renovable, quan en l’horitzó del 2030 han de ser 66,8 TW/hora, i el 2050 115 TW/hora, és a dir, 115.000.000 MW.

Aquestes dades les publica i avala l’Institut Català de l’Energia (ICE), organisme que depèn del Departament d’Acció Climàtica. I estan incloses en el document anomenat Prospectiva Energètica de Catalunya (PROENCAT). És per això que Sercosa, una empresa catalana d’origen familiar, i amb molta experiència en el sector (ha construït fins a setze centrals llarg de tota la conca del riu Ebre), té tota la confiança dipositada en poder construir aviat a Tortosa-Campredó on es podrà fer la planta d’11 megawatts, i a Benifallet i Garcia les dos una mica més grans, de 15 MW. Per acabar produint 64.000 KW, que ajudaran a fer créixer el volum de l’energia renovable produïda a escala nacional, i a més estalviaran emissions de CO2 per un volum de 218.997 milions de quilos anuals.

També el director general de Sercosa, Xavier Vinyals, manifestava que aquest any 2022 serà decisiu: «està tot a punt per a invertir, i la nostra voluntat és la mateixa de sempre. Si arriba, com esperem, la proposta de concessió que eventualment pot proposar el Ministeri, immediatament ens posarem a treballar, perquè volem contribuir al desenvolupament sostenible de les Terres de l’Ebre, tal com ens demanen els seus ciutadans, i també les empreses del territori».

Sercosa pertany al grup From Inversiones Energéticas SL i és un exemple de perseverança. La seva inversió servirà per revitalitzar, a més a més, el sector turístic, ja que pot facilitar una navegació fluvial per més de vuitanta quilòmetres de riu Ebre català, amb nous serveis turístics per a les setze poblacions ebrenques que banya el riu.

Comentarios
Multimedia Diari