Canonades per la futura bici Ganxeta de Reus, Rubiales i la política

El Canó de Festes ha fet aquest dijous, 21 de setembre, la seva primera sortida, amb els versos carregats de sàtira

21 septiembre 2023 22:23 | Actualizado a 21 septiembre 2023 22:33
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Canó de Festes s‘ha passejat la tarda d’aquest dijous, 21 de setembre, pels carrers del nucli de Reus disparant canonades que, com sempre, són ben satíriques amb temes d’actualitat. En aquesta ocasió, la futura bicicleta pública de Reus, la Ganxeta; l’expresident de la Real Federación Española de Fútbol, Luis Rubiales; o la política són alguns dels blancs d’aquesta edició, que ja s’han pogut escoltar i que aquest dissabte, 22 de setembre, es podrà gaudir de nou amb una nova cercavila a partir de les 18.30 h des de la Casa Rull.

«Va, quin número voleu?», preguntava aquesta tarda el capità a la rotllana de gent que s’agrupava al voltant del Canó de Festes al carrer Llovera. «El 13!», responien alguns assistents. «Doncs vinga, tots, que no se sent res», i músics i públic allí present començaven a entonar el vers número 13, referent a la futura bici pública compartida: «Ha aparegut del no-res, groga com una baieta, lluenta i esplendorosa: la bicicleta Ganxeta», i continuaven: «De fet, no en sabem gran cosa, que serà colló de mico, no es podrà agafar de nit, i que a més costarà un pico».

El cas Rubiales és un altre dels blancs del Canó de Festes que no s’ha fet esperar. Els assistents han mostrat ràpid interès per cantar el vers número 4, que avisa que a en Rubiales «no el convideu a cap boda perquè pujarà a l’altar quan el mossèn sigui al nuvi: ‘Ara ja la pots besar’».

Referent a la política, també hi ha canonades per les negociacions del PSOE, o com diu el vers, «els sociates» que «canvien de discurs amb Puigdemont, era un apestat, i ara se l’escolten, ves per on!», o també per José María Aznar, «ara ja sense bigoti, i es dedica a escampar merda a l’estil Coti x coti». També n’hi ha per la política local, on de moment, el pacte «va com una bacanal, esperem que no s’acabi a l’estil Rosa Peral».

Després de cantar conjuntament alguns dels 15 versos de les canonades de Misericòrdia 2023, el capità ha ordenat disparar el canó, que és de fusta, a imitació dels antics. Amb aquesta canonada, la cercavila ha arrencat de nou, amb molta música i ritme, direcció la plaça Prim i seguida de tot un grup de gent que, poc a poc anava creixent.

Aquest element festiu de Reus surt pels carrers de la ciutat per anunciar l’arribada de la Festa Major. Justament l’any passat, el Canó de Festes va complir 20 anys d’història. Va ser al 2002 que es va incorporar a les festes.

Comentarios
Multimedia Diari