L‘alcaldable que paga la pena

David Vidal (Reus en Moviment) afronta les municipals tot complint pena de 40 dies de treballs socials per un aldarull amb la Guàrdia Urbana el 2014

01 abril 2023 19:47 | Actualizado a 02 abril 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Reus, hi ha un candidat a alcalde que paga la pena, dit en el sentit més literal de la frase. El cap de llista de Reus en Moviment (ReM), David Vidal, afronta les municipals del pròxim 28 de maig en una situació peculiar, probablement inèdita, perquè compagina la campanya electoral amb el compliment d’una pena de 40 dies de treballs socials per uns fets ocorreguts el 2014, quan era l’únic regidor de la CUP a l’Ajuntament.

La història té el seu origen en una de les nits de barraques de la festa major de Sant Pere de 2014 i va tenir gran ressò atès que Vidal era aleshores la cara més mediàtica de la política reusenca, després de la repercussió a tot el país de les seves denúncies sobre el cas Innova.

En sortir del recinte, ja de matinada, Vidal es va veure involucrat en un aldarull amb efectius de la Guàrdia Urbana després que un dels policies forcegés amb un amic seu per impedir que accedís a la via pública portant una beguda en un d’aquells gots de plàstic decorats amb elements festius. L’amic en qüestió havia estat absolt feia poc en un judici per una denúncia d’agressió a un guàrdia urbà durant un acte de protesta.

La intervenció del regidor cupaire va concitar la presència de més persones i la discussió va apujar de to. La magnitud de les friccions posteriors varia segons la versió de cada part, però com que una de les pitjor parades va ser l’exparella de Vidal, aquest va presentar denúncia amb el corresponent part de lesions, i els agents de la Guàrdia Urbana van fer exactament el mateix, acusant-lo de resistència i atemptat. Pels interessats en l’afer, fins i tot existeix un vídeo de la trifulga, tot i que el jutge no el va admetre com a prova.

Segons ha explicat el mateix afectat a aquest cronista, el cas va arribar finalment a judici el 2022 i, malgrat que Vidal continuava considerant-se víctima d’una provocació, per consell del seu advocat va acceptar un pacte amb la Fiscalia pel qual assumia una condemna de 40 dies de treballs en benefici de la comunitat (TBC) per un delicte d’atemptat contra l’autoritat.

L’exregidor fa aquests treballs a l’Associació de veïns El Santuari del barri de les Clarisses. Els realitza en dies alterns i consisteixen en tasques administratives i organització de xerrades informatives –de Bombers, Agents Rurals, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra–. Pròximament, impartirà ell mateix uns tallers de jardineria, matèria relacionada amb la seva activitat professional.

Recordem que Vidal va renunciar al seu escó a l’Ajuntament de Reus el 2016 i va abandonar la primera línia política, després que la candidatura de la CUP que havia tornat a encapçalar assolís un resultat històric, amb 6 regidors. A partir d’aquí el seu progressiu allunyament de la línia política del partit el va portar a abandonar la militància.

Des d’aleshores, la seva presència pública més visible i comentada s’havia limitat a arreglar la gespa del camp de futbol municipal durant les mitges parts dels partits del CF Reus a Segona divisió com a treballador de Reus Esport i Lleure. No cal dir que no passava desapercebut per a molts espectadors.

Recentment, ha estat un dels impulsors de la plataforma municipalista Reus en Moviment. La decisió de la formació de presentar-se a les pròximes eleccions municipals l’ha portat a tornar a encapçalar una llista electoral.

Així les coses, la seu de l’Associació de veïns El Santuari compta sovint amb la presència de l’alcaldable de ReM, fet que tampoc ha passat desapercebut per a molts dels seus usuaris, que possiblement en desconeixien els motius.

Cursa de fitxatges

La peculiar situació de David Vidal, que es perllongarà fins després de les eleccions, és el contrapunt d’una precampanya electoral protagonitzada les darreres setmanes pels fitxatges estrella dels partits que aspiren a guanyar l’alcaldia.

En aquest sentit, els noms dels primers llocs de les llistes de Junts per Reus i PSC han estat les darreres incògnites pendents de revelar, atès que ERC va reservar les sis primers places als seus sis regidors actuals i ha posat en el número set a la seva principal incorporació, la presidenta de la Unió de Botiguers, Meritxell Barberà.

La cursa entre socialistes i postconvergents a la recerca d’algun número dos de renom l’ha guanyat clarament Sandra Guaita, amb el fitxatge pel PSC del comunicador i secretari de la Cambra de Comerç, Josep Baiges, una de les cares més conegudes de la ciutat.

Com que el nom del número dos de Teresa Pallarès a Junts feia temps que era objecte de rumorologia i s’havia convertit en el darrer gran enigma de la precampanya, o els independentistes presentaven alguna figura impactant o inevitablement s’estendria la sensació que no havien aconseguit el perfil que buscaven, que és el que finalment ha passat, per molt que el currículum professional i associatiu de l’arquitecte Joan Carles Gavaldà sigui destacable.

Comentarios
Multimedia Diari