Hi ha més vida després dels contenidors

Medi ambient. Alumnes de l’escola Beat Bonaventura visiten el Centre de Gestió de Residus. Es tracta d’un projecte pilot de Secomsa per conscienciar sobre el reciclatge

19 mayo 2021 05:40 | Actualizado a 19 mayo 2021 05:53
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des d’una aula del Centre Comarcal de Gestió de Residus del Baix Camp, al Botarell, es llençava, ahir al matí, una pregunta als alumnes de 5è de Primària de l’escola Beat Bonaventura de Riudoms: «Pensant amb casa vostra, creieu que hi ha materials de primera qualitat?». Resposta unànime inicial dels alumnes: «No!». Passada una hora, l’opinió era totalment diferent: «Hem vist objectes elaborats amb material reciclat, com xarxes...», explicava el Marc. La Núria, companya de classe, exclamava que havia sigut «impressionant» el que havien vist: «Hem après que el reciclatge és molt important».

Així era com ahir al matí, gairebé una quarantena d’alumnes riudomencs coneixien en primera persona el Centre de Gestió de Residus i el procés que segueixen els residus després de ser dipositats als contenidors. Eren els primers en fer-ho gràcies al nou projecte d’educació ambiental posat en marxa, com a prova pilot, per part de l’empresa comarcal Secomsa. «És essencial incidir en el reciclatge i fer-ho amb els alumnes, que són el futur», comentava la presidenta de Secomsa, Rosa M. Abelló. Feia any i mig que es treballava la part pedagògica del projecte. De fet, hauria d’estar ja a ple rendiment si no hagués sigut per la Covid-19, que ha retardat la seva implementació.

Ahir, per fi, es feia la primera visita amb alumnes. Una activitat pensada, principalment, per educació secundària i, més concretament, per a 3r d’ESO, amb la idea que treballin a classe de forma prèvia el que posteriorment coneixeran a la planta. Ahir, però, es començava amb la prova pilot i es feia amb nens i nenes de primària.

Puntuals a les 09.30h del matí arribaven els alumnes al Centre de Gestió de Residus. Un cop baixats de l’autocar, es van dividir en dos grups: uns es van dirigir a una aula per fer un taller més teòric, però molt dinàmic i participatiu. L’altre grup va pujar a un trenet d’època original de Portugal, adquirit per Secomsa i adequat per tal de poder fer visites guiades a la planta, que és massa gran per fer-la a peu.

La primera parada del trenet va ser a la planta de tractament de la fracció orgànica, on s’acumulaven muntanyes de tot allò que arriba directament dels contenidors. «L’objectiu final és aconseguir el compost i, el primer pas, és deixar fermentar entre 8 i 9 dies», els explicaven als alumnes, tots asseguts dalt del trenet, mentre miraven sorpresos les grans muntanyes, amb orgànica procedent d’un centenar de municipis. «És un bon exemple de com malament es fa el reciclatge», comentava la presidenta de Secomsa. I és que el que es podia veure eren molts plàstics. Una altra parada obligada era la planta de tractament de la fracció resta, on se separa la matèria orgànica i els materials valoritzables i que no han sigut correctament segregats en les recollides selectives. Un cop acabada la visita, els dos grups s’intercanviaven i, així, completaven la proposta pedagògica.

«Hi ha hagut un retrocés en el reciclatge, i cal incidir-hi. És per aquest motiu que s’ha creat aquesta proposta pedagògica», explica Rosa M. Abelló, que afegeix que la intenció és obrir les visites també a altres col·lectius.

Comentarios
Multimedia Diari