La DOQ Priorat estrena una nova classificació dels seus vins

El projecte ‘Els noms de la terra’ és pioner a l’Estat i els cataloga en funció del seu lloc d’origen

17 mayo 2019 17:58 | Actualizado a 17 julio 2019 12:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat ha presentat una nova classificació dels seus vins. La catalogació té cinc categories en funció del lloc d’origen i s’emmarca en el projecte ‘Els noms de la terra’, pioner a l’Estat. Segons la DOQ Priorat, això els posiciona “entre els grans vins europeus”.

Els vins es dividiran entre Vi de la DOQ Priorat, Vi de Vila, Vi de Paratge, Vinya Classificada i Gran Vinya Classificada. La presentació s’ha fet aquest divendres a la Cartoixa d’Escaladei i ha comptat amb la participació de 55 professionals vinícoles d’arreu del món.

“Es tracta d’anomenar el vi pel seu nom i pel lloc d’on prové. Com més responsabilitat tenim amb el territori, guanyem amb credibilitat, confiança i serietat davant el món del gran vi” ha assenyalat Álvaro Palacios, viticultor i propietari d’un celler de la DOQ Priorat. Sal·lustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat, ha indicat que el projecte posa en valor “la singularitat d’un territori, destacant 459 paratges, a més de les vinyes singulars i velles”.

Per dur a terme la catalogació, el Consell Regulador de la DOQ Priorat ha identificat totes les parcel·les vinícoles del Priorat. L’objectiu ha estat garantir l’origen del raïm procedent de cada vinya y de cada vi segons la classificació atorgada. Actualment, la DOQ Priorat compta amb poc més de 2.000 hectàrees de vinyes, cultivades per 532 viticultors i 109 cellers. El cultiu de la vinya i l’elaboració de vi és la principal activitat econòmica a les viles de la DOQ Priorat.

Pel que fa a les característiques que han de tenir els vins, els emmarcats en la categoria DOQ Priorat han de ser un “reflex de la personalitat vinícola genèrica i de la tipicitat de la DOQ Priorat”, han destacat.

El Vi de Vila ha de transmetre “la tipicitat privativa del mosaic paisatgístic d’una vila, la suma de la diversitat dels seus paratges vitícoles”. El Vi de Paratge ha de mostrar “l’essència encara més pura, un caràcter lligat a l’orografia, a la geologia i a un microclima més delimitat”, han concretat des de la DOQ. Finalment, la Vinya Classificada “neix d’una producció vitícola individual de virtuts excepcionals, que ha de ser embotellada a part”, han detallat; mentre que la Gran Vinya Classificada “representa mostres molt escasses de talent natural i històric”.

Comentarios
Multimedia Diari