Un trepat, premiat per primera vegada com a millor vi català
La Guia de Vins de Catalunya 2017 ha atorgat el guardó al Molí dels Capellans Trepat 2014, de la DO Conca de Barberà, juntament amb Pater 2013, de Ficària Vins, de la DO Montsant

Els socis dels Molins dels Capellans, de la Conca, recollint el premi atorgat per la Guia de Vins de Catalunya.
El trepat, varietat autòctona de la Conca de Barberà, ha fet un pas més en el seu posicionament, i si el 2015 va aconseguir l’excel·lència en la Guia Parker, el referent mundial del món del vi, ara s’ha situat en el primer esglaó de la viticultura del país fent-se amb el premi al Millor Vi català de la Guia de Vins de Catalunya 2017, la novena edició d’aquesta publicació referent del sector. El guardó ha estat compartit amb un altre vi del territori, Pater 2013 (100% garnatxa negra) de Ficària Vins (DO Montsant). Tots dos han obtingut 9.86 punts.
A més a més, aquests dos vins han compartit un segon premi, el de Millor Vi Negre, també obtenint una puntuació de 9.86.
La nova edició de la Guia de Vins de Catalunya es va presentar dilluns en un acte al Teatre del Liceu, a Barcelona, amb les puntuacions d’un total de 1381 vins tastats a cegues del territori català valorats per sobre dels 9.50 punts.
Premiat per primer cop
En el cas concret del trepat, el guardonat ha sigut Molí dels Capellans Trepat 2014, del celler Molí dels Capellans (DO Conca de Barberà). Un dels socis del celler, Sergi Montalà, posa de relleu la satisfacció personal del reconeixement, però destaca sobretot que el vi premiat era un trepat. «Estem molt sorpresos que un trepat hagi estat guardonat com a millor vi, perquè es tracta d’una varietat autòctona de la Conca de Barberà molt poc coneguda. De fet, aquest és el primer cop que la Guia premia un trepat, tot i que en altres edicions, vins elaborats amb aquesta varietat ja havien obtingut bones puntuacions», explica.
Així mateix, Montalà creu que amb aquest reconeixement es donarà un impuls important al trepat, un eix en el qual s’està treballant molt des de la DO Conca de Barberà.
De fet, el passat mes d’abril, la denominació d’origen va crear un distintiu per aquells vins elaborats amb trepat amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta varietat «poc coneguda més enllà de la Conca», assegurava la presidenta de la DO Conca de Barberà, Mariona Rendé. Els vins acollits sota aquesta iniciativa han de ser monovarietals degudament etiquetats i protegits per la DOP Conca de Barberà.