Sant Jordi obre la temporada castellera 2019

Un inici calmat. Les colles van fent passos petits però prudents en aquests primers mesos castellers

| Actualizado a 22 abril 2019 17:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La temporada castellera ja fa mesos que ha començat arreu del país. Fora del Camp de Tarragona, el que es coneix popularment com Zona no tradicional, la temporada va arrencar fa mesos, i fins i tot es va poder veure el primer castell de 8 de la mà dels Castellers de Barcelona al febrer a la Diada de Santa Eulàlia de Barcelona, quasi com un fet tradicional de veure un castell de 8 pisos en aquella diada.

A hores d’ara ja hi ha vora una desena de colles que han alçat construccions de vuit pisos, en un inici de temporada més calmat que el d’altres anys, en què s’evidencia la prudència dels equips tècnics de les colles castelleres. Hem pogut veure ja els dos bàsics de 8, el 4de8 i el 3de8 i fins i tot el pilar de 6 carregat de la mà dels Castellers de Vilafranca.

Com a novetats o curiositats, s’ha vist el primer 5de7 de la història format íntegrament per dones de la mà dels Castellers de Barcelona i un castell poc vist, el 10de7 de la mà dels Castellers de Vilafranca i que ja l’assagen amb un pis més i pot ser un castell que generi debat a l’hora de puntuar-lo o establir-lo dins d’una categoria.

També hi ha novetats al capdavant dels equips tècnics de moltes colles del Camp de Tarragona. Per primera vegada hi ha una dona cap de colla davant dels Xiquets de Reus, la Maria Alegret que forma tàndem amb l’Eduard Valls. A la ciutat de Tarragona també hi ha hagut canvis en tres colles. Els Xiquets del Serrallo s’estrenen amb la fórmula de cocaps de colla amb David Borrás i Nil Martínez al capdavant de la colla del barri marítim de la ciutat. La Jove de Tarragona també ha tingut relleu amb Gorka Bertan al capdavant dels de la camisa lila i als Xiquets de Tarragona amb Roger Peiró com a cap de colla.

L’inici de la temporada castellera està sent més prudent que en edicions anteriors

Enguany no hi ha Concurs de Castells, però hi ha una cita important dins del calendari casteller a Reus amb la Diada del Mercadal, en què enguany participen els amfitrions Xiquets de Reus juntament amb la Colla Vella dels Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró.

I com a novetat dins del calendari a Riudoms han volgut apostar per una diada potent a la seva vila i han creat una Diada de Sant Jordi que se celebrarà diumenge, 28 d’abril, amb la presència de la Colla Vella, la Jove de Tarragona i els Xiquets de Reus.

I també hi ha novetats en el cartell de la Diada de Sant Fèlix amb el retorn de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, fent saltar els tradicionals Minyons de Terrassa, en una decisió que va generar certa polèmica per aquest canvi, però que els administradors de la Festa Major de Sant Fèlix defensen amb el raonament dels registres castellers fets per la colla tarragonina l’any passat.

Això si, els de la camisa lila hauran de jugar molt bé les seves cartes, ja que abans de la cita a la Vilafranca del Penedès tenen diades d’alt nivell al Catllar, l’Arboç i la seva festa major d’estiu, Sant Magí, i amb pocs dies d’assaig per anar polint i acabant de decidir quins castells porten a la plaça de la Vila, en una diada de Sant Fèlix cada cop més exigent. Les altres tres colles que hi seran són els Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls i la Joves de Valls.

La temporada ha començat i després de Setmana Santa ho farà regularment amb les diades de Sant Jordi que es celebraran arreu del país i que, des de fa uns anys, marquen l’inici de la temporada castellera, amb cites castelleres a quasi cada cap de setmana i ja fins a final de temporada al mes de novembre amb la diada de Tot Sants i la diada dels Minyons.

Comentarios
Multimedia Diari