Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Museu Casteller, un univers per viure el món dels castells al 100%

Crònica. L’equipament cultural, que obrirà al públic aquest divendres 8 de setembre, compta amb materials audiovisuals i immersius per endinsar el visitant en aquesta tradició

05 septiembre 2023 09:18 | Actualizado a 05 septiembre 2023 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ha entrat en el compte enrere per veure fet realitat el Museu Casteller de Catalunya (MCC), un equipament cultural que, després de dècades de tràmits i entrebancs administratius, obrirà les seves portes al públic aquest divendres 8 de setembre.

Representants de les institucions que han promogut el projecte –l’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya– van assistir ahir a la presentació oficial de l’espai, on es van poder visitar les principals sales i recursos d’aquest nou referent museístic dels castells.

L’alcaldessa de Valls va recalcar que el Museu Casteller de Catalunya té una triple dimensió: de ciutat, de país i universal. Referent a la primera clau, Farré va assenyalar: «El museu és un equipament que sumarà de manera molt potent en favor del comerç, de la restauració i del turisme al centre històric».

De fet, l’equipament turístic i cultural, obra de l’arquitecte Dani Freixes, és un dels grans projectes per revitalitzar el nucli antic de la capital de l’Alt Camp, on els pròxims anys també es preveu desenvolupar altres espais de referència cultural com l’Escola de Municipal de Música Robert Gerhard, la Casa de la Festa o el Centre Cívic.

Farré va manifestar que el museu és «singular i únic, com ho són els castells, una tradició que és imatge de Catalunya al món i que ens identifica com a país» i que ja és «la seu de totes les colles i la casa de tots els castellers i castelleres».

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, va destacar que «a partir d'ara és l'espai de referència per acostar-nos al món casteller» i que també esdevé un aparador amb molts recursos per fer-ho arribar a gent de totes les edats.

Un museu per sentir

La museografia de l’equipament compta amb més de dues hores de material audiovisual repartit en 22 projeccions, amb un espectacle immersiu i pantalles tàctils interactives que permeten al visitant ampliar coneixements sobre el món dels castells.

En aquest sentit, la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, va afirmar que el museu «uneix cultura i identitat d’una forma immersiva i sensorial». De fet, un dels principals objectius del MCC és ser un centre museístic d’experiències per sentir i viure les emocions que aporta participar en els castells.

El relat narratiu que segueix la visita s’estructura en els quatre principis de l’univers casteller: la força, l’equilibri, el valor i el seny. D’aquesta manera, els visitants resseguiran les diferents plantes de l’equipament aprenent sobre aquests trets característics del món casteller.

Concretament, la visita consta de tres actes. El primer és una peça audiovisual dedicada al «Valor», on dues castelleres i dos castellers de diferents colles conviden a iniciar el viatge per la resta del museu a través de la seva experiència personal.

La força, l’equilibri, el valor i el seny vertebren els continguts de l’espai museístic casteller

A la sala central s’hi troba el segon acte dedicat a «l’Equilibri i el Seny», on un joc permetrà al visitant experimentar part de les sensacions d’aixecar una construcció humana, entre altres materials. La sala està plena de dates i dades històriques de l’univers casteller, amb una línia del temps cronològica de més de dos segles.

A més, podran conèixer els conceptes bàsics a través de nodes circulars que simulen ser pinyes, on també trobaran continguts temàtics específics com la rivalitat entre colles, les geometries de les construccions, els colors de les camises de cada colla o les places que conformen el calendari casteller.

Per acabar, el recorregut torna a la planta baixa en l’acte dedicat a la «Força». Una instal·lació multimèdia immersiva amb un muntatge d’actuacions al Concurs de Castells de Tarragona transporta el públic a la plaça per finalitzar l’experiència. En definitiva, el recorregut és una immersió per viure en primera persona l’experiència i la història dels castells, i fa que la visita sigui una experiència d’emocions.

Programació educativa

La directora del Museu Casteller, Míriam Mariné, va informar que hi haurà una programació mensual amb visites guiades i temàtiques, visites familiars gamificades amb estratègies didàctiques i un programa pedagògic basat en els valors del món casteller.

El museu oferirà activitats educatives adreçades a escoles i grups per estimular l’observació i el descobriment. Tot això es farà a l’Espai Educatiu del Museu Casteller, un servei que vol «fomentar l’educació en valors mitjançant el coneixement, la sensibilització i el respecte per l’entorn cultural i el patrimoni del territori i del món casteller».

A més, el MCC alberga un espai per a exposicions temporals, que actualment acull «Camises», una col·lecció que forma part de l’inventari del museu i que mostra més d’un centenar de camises de les colles castelleres que estan en actiu en l’actualitat.

Espai cultural de referència

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va assegurar que el MCC ha estat el resultat d’un treball conjunt. En l’actualitat, l'empresa gestora de l'equipament té un contracte d'un any, després de l’informe de l’Oficina Nacional d’Avaluació, un organisme del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, que va detectar problemes administratius en el plec de clàusules original.

Garriga va apuntar que les tres institucions implicades signaran un conveni per tal d'assegurar el funcionament de l'equipament durant els tres anys vinents. Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va subratllar el compromís entre totes les parts per aconseguir tirar endavant «un equipament cultural d'abast nacional amb una projecció a nivell de territori i que tindrà un impacte molt important».

En aquest sentit, l’alcaldessa de Valls va comentar que «l'obertura del museu no acaba res, només és un punt i seguit, perquè serà un espai viu, que evolucionarà i continuarà creixent». Així doncs, l’equipament anirà actualitzant els seus continguts i incorporarà fites del món casteller que es vagin produint.

És el cas de castells com el 3 de 9 sense folre carregat pels Xiquets de Valls l’any 2019 o el pilar de 9 dels Castellers de Vilafranca durant la diada de Tots Sants de 2022, que ja han estat incorporats a la museografia.

Estrena oficial

El Museu Casteller de Catalunya es prepara per a la seva obertura aquest divendres, en un cap de setmana amb una programació especial d’activitats populars i familiars. L’estrena coincideix amb els actes de la Festa Major del Centre Històric de Valls, on entitats de la cultura popular local com la Mulassa de Valls, el ball de bastons o la nova colla sardanista infantil «Ocells del Bosc» en prendran part.

L’entrada general per visitar l’espai museístic, amb un cost de 8,80 euros, es pot adquirir a la pàgina web del museu. Els joves d’entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultural de Valls i estudiants, podran gaudir de descomptes amb entrades a meitat de preu.

A partir dels 65 anys i grups a partir de 10 persones pagaran un preu de 6,60 euros. Podran entrar de forma gratuïta els infants de 0 a 11 anys, persones amb discapacitat i inscrits a l’atur.

Comentarios
Multimedia Diari