Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Realitat virtual per garantir el benestar emocional de la gent a Valls

Alumnes del Institut Narcís Oller han engegat un projecte per apropar racons de la ciutat a persones grans

| Actualizado a 05 abril 2023 08:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fa uns mesos que a Valls s’ha engegat un projecte, a través del programa col·laboratori de Vallsgenera, que implica a joves i a persones grans. Es tracta, d’una iniciativa que pretén millorar el benestar emocional de les persones grans i que tenen la mobilitat reduïda. Tot això porta per nom ‘VR 360. Benestar emocional sensorial per la tercera edat’.

Diferents alumnes de l’Institut Narcís Oller del grau d’Atenció a les Persones amb Dependència van rebre la proposta de crear imatges, o buscar-les a través d’un banc d’imatges i generar-les amb tres dimensions.

A partir d’aquí aquestes fotos s’emmagatzemen i amb unes ulleres de realitat virtual les persones grans poden veure les imatges, i sentir com si fossin en un indret concret. «És una experiència amb estimulació sensorial», apunten dues de les professores que han estat implicades en el projecte. Es dediquen a estimular sensorialment aquestes persones, perquè notin més benestar, i es contribueixi a millorar la seva autoestima.

Les professores comenten que abans de començar amb tot, van haver de fer una espècie de formació, perquè no havien treballat amb imatges i ulleres de realitat virtual. A partir d’aquí van formar els alumnes per tirar endavant la iniciativa.

Es recullen les dades de la iniciativa per analitzar si realment l’autoestima de les persones millora

Els mateixos joves reben la col·laboració i l’assessorament de l’empresa especialitzada Merops360.

Fa pocs dies va acabar la primera iniciativa d’aquest tipus, amb el primer grup, i després de Setmana Santa se seguirà amb altres. Les noies que hi han participat, que han realitzat les imatges amb tres dimensions, s’han mostrat satisfetes amb l’experiència.

Diuen que algunes de les persones amb qui han tractat «mai havien tingut l’oportunitat d’anar a la platja, i amb les ulleres ho han pogut fer i s’han posat molt contentes». De fet, afegeixen entre riures que es feien bromes i fins i tot algunes deien que «s’havien posat morenes».

Creuen que els ha servit per aprendre i entendre aquestes persones.

Recollint dades

A més dels agents educatius, en tot això també hi estan col·laborant diferents agents relacionats amb la salut: l’Àrea Bàsica de Salut de Valls. Jéssica Bofarull, la referent del CAP de Valls, ha explicat que una de les finalitats «és apropar generacions».

Per això van als instituts, expliquen la qualitat de vida de la gent gran i consciencien als joves. A través del ‘VR 360. Benestar emocional sensorial per la tercera edat’ han realitzat uns test per saber si el benestar emocional millora i estan recollint dades.

Si funciona, la idea és poder anar implementat el projecte i implicar altres centres educatius, i altres indrets que treballin amb gent gran que té mobilitat reduïda. Han començat amb unes 12 persones, i amb una durada d’uns tres o quatre mesos.

Per poder formar part del programa s’han utilitzat criteris d’inclusió, han de ser persones de més de 65 anys que no puguin sortir a l’exterior per diferents motius. Amb tot continuen treballant per detectar la solitud no desitjada de la gent gran, i fer accions i polítiques transversals.

Comentarios
Multimedia Diari