La comissió antiviolència es reuneix per estudiar possibles sancions per la xiulada a l'himne espanyol

Està formada per 33 membres, dels què 7 són a proposta del Ministeri de l'Interior, 4 del d'Educació, i un del Fiscal General de l'Estat

| Actualizado a 22 mayo 2017 17:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme i la Xenofòbia -o comissió antiviolència a l'esport- es reuneix aquest dilluns a les 12.30h a la seu del Consell Superior d'Esports a petició del govern espanyol per estudiar possibles sancions per la xiulada que més de 90.000 espectadors de la final de la Copa del Rei van fer a l'himne d'Espanya i al rei Felip VI abans de l'esdeveniment. La Comissió està formada per 33 membres dels què set són a proposta del Ministeri de l'Interior, quatre del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, un del Fiscal General de l'Estat, dos més pels Ministeris de Treball i Sanitat, i la resta a proposta del president del Consell Superior de l'Esport, Miguel Cardenal.

 

La reunió començarà a les 12.30 i els mitjans de comunicació podran prendre imatges a l'inici. Posteriorment, aproximadament a les cinc de la tarda, tindrà lloc una roda de premsa on previsiblement es faran públiques les resolucions. La cita té lloc a petició del govern espanyol perquè la Comissió contra la Violència depèn formalment del Ministeri d'Educació i pot actuar a requeriment del Ministeri de l'Interior. Precisament aquests dos ministeris s'alternen la presidència i la vicepresidència de l'organisme.

 

La Moncloa explicava els motius de la convocatòria al comunicat que va emetre diumenge mentre encara es disputava el partit i que havia estat creat abans que es produís la xiulada. El document afirmava que es convocava la comissió "amb l'objectiu de procedir a denunciar les actuacions inconvenients i, en el seu cas, proposar les sancions que fossin procedents, en aplicació de la vigent legislació, els principis de la qual han de ser preservats".

 

La Comissió sanciona actes "que incitin a la violència"

 

La Comissió té entre les seves funcions incoar expedients sancionadors "per actuacions susceptibles de qualificar-se com a infracció d'acord al títol II de la Llei 19/2007" contra la violència a l'esport, que entre altres estipula que queda prohibit "practicar actes violents, racistes, xenòfobs o intolerants" als recintes, així com "agredir o alterar l'ordre públic" o "entonar càntics" o "exhibir pancartes, baneres o símbols" que "incitin a la violència o al terrorisme".

 

Mas i Urkullu: "És un error"

 

La convocatòria ha obtingut ja la resposta del president de la Generalitat, Artur Mas, i del lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que han advertit que la mateixa reunió i la possibilitat de sancionar els clubs és un "error". Des del propi Camp Nou, Mas va assegurar dissabte que "si el govern espanyol insisteix a provocar i amenaçar amb sancions, l'única cosa que aconseguirà a part de fer el ridícul és que encara hi hagi més ganes de fer aquestes accions".

 

PP i PSOE, en "defensa" de l'himne

 

PP i PSOE van mostrar aquest diumenge la seva repulsa per la xiulada. Els populars van expressar per boca del vicesecretari d'Organització, Carlos Floriano, la seva "més rotunda condemna" a la xiulada. El PSOE va fer públic un comunicat on afirmava que el seu líder, Pedro Sánchez, havia trucat al reu Felip VI per traslladar-li "tot el seu suport i el del seu partit".

 

Manos Límpias prsenta denuncia a la Fiscalia

 

Aquest diumenge el sindicat d'ultradreta Maos Limpias també ha presentat una denúncia contra la Fiscalia contra tots els espectadors de l'esdeveniment per "ultratges a Espanya" i també contra el president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, com a "cooperador necessari" de "l'enorme i massiva xiulada a l'himne nacional". També contra la delegada del govern de la Generalitat per "omissió imprudent".

 

L'Audiència Nacional va arxivar la xiulada del 2009

 

Pretén que el cas arribi a judici malgrat el precedent del 2009, quan la Fundació Denaes, també d'ultradreta, va presentar una querella a l'Audiència Nacional per la xiulada a la final de la Copa del Rei que va tenir lloc a València i el jutge Santiago PEdraz la va desestimar perquè considerava que la xiulada "està emparada per la llibertat d'expressió i no pot considerar-se difamatòria, injuriosa o calumniosa, i molt menys que propugni l'odi nacional o ultratge a la Nació".

 

Els clubs i la Generalitat s'oposaran activament a la sanció

 

El F.C. Barcelona i l'Athletic de Bilbao ja han anunciat que s'oposaran activament a la sanció. El vicepresident del Barça, Carles Vilarrubí, va afirmar aquest diumenge que el club serà "reactiu" a qualsevol decisió que impliqui un càstig . "Vam dir públicament que la nostra posició era la del respecte a les institucions, a les persones i als himnes, i no ens tocava anar més enllà", va afirmar.

 

També el secretari de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tobau, va afirmar que el govern català farà costat al Barça per evitar que tan ell com l'Athlètic hagin d'afrontar cap responsabilitat per la xiulada. "Cal ser molt ingenu per pensar que en un partit com aquests no es xiularà l'himne".

 

El president del Consell Superior va parlar de "responsabilitat individual"

 

El president de l'òrgan del què depèn immediatament la Comissió, el Consell Superior de l'Esport, Miguel Cardenal, va advertir dimecres passat que Antiviolència estudiaria "la possibilitat d'imposar sancions" si es xiulava l'himne i va apuntar que existiria una "responsabilitat individual de les persones que duguessin a terme aquest comportament".

Comentarios
Multimedia Diari