Ebre

Objectiu: fer de les Terres de l’Ebre un model a seguir en resiliència ambiental i social

L’equip de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Amposta, treballa en projectes europeus que aporten innovació al territori

Estudis de l’Eurecat en una finca d’arròs del delta de l’Ebre.Foto: Eurecat

Maribel Millan López
Publicado por

Creado:

Actualizado:

Com fer de les Terres de l’Ebre un territori més resilient, no només respecte als efectes del canvi climàtic en la costa, els recursos hídrics o el medi ambient, sinó també pel que fa a les empreses, els municipis i els seus habitants. Aquesta és una de les principals missions de l’equip de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics (CLIMSES de les seves sigles en anglès) del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Amposta.

La seva tasca va des del disseny i implementació de solucions contra la regressió a la costa basades en la natura fins a l’elaboració de plans d’acció territorial i de bioeconomia, potenciant per exemple el cultiu ecològic de l’arròs o el turisme regeneratiu. «Treballem en estreta col·laboració amb agents tecnològics i de coneixement, empreses, administracions públiques i el teixit social per co-dissenyar i implementar solucions climàtiques que facin del nostre territori un model de resiliència ambiental i social a seguir i replicar», destaca el director de la unitat, Nil Álvarez, al capdavant d’un equip de treball que arribarà aquest any a la quinzena de tècnics, entre ambientòlegs, biòlegs i altres perfils professionals.

Entre les eines que tenen per dur a terme els seus objectius hi ha els Living Labs (punt de trobada amb els agents dels territori), o una xarxa de finques experimentals equipades amb sensors de monitoratge avançats al delta de l’Ebre que n’avaluen l’evolució, entre d’altres.

Així, participa en diversos projectes de recerca europeus. És el cas del Rest-Coast, enfocat en la restauració costanera a gran escala com a solució per a l’adaptació climàtica i la reducció del risc de desastres en sistemes costaners amenaçats, com és el cas del Delta.

Dins del projecte Bioresilmed, ha generat eines per al disseny conjunt d’un pla i l’execució d’unes accions que fomentin la bioeconomia en els dos tipus principals de paisatges mediterranis: els de la costa i els d’interior.

En el projecte Life eCOadapt50, lidera i coordina el Living Lab per a l’adaptació climàtica de les Terres de l’Ebre i ha desenvolupat eines de ciència ciutadana que han ajudat a dinamitzar l’assemblea climàtica de Catalunya, a través del projecte europeu CLIMAS.

Eurecat coordina també el Centre en Resiliència Climàtica, un centre d’excel·lència referent a Catalunya que desenvolupa recerca aplicada, eines metodològiques i tecnologies innovadores, en una fórmula de col·laboració público-privada.

Més enllà de la cura pel medi ambient, aquesta branca de l’Eurecat tampoc oblida el suport i assessorament al teixit econòmic. Així, proposa avaluar la cadena de valor d’empreses i sectors, per tal d’augmentar la seva resiliència enfront del canvi climàtic, identificant els riscos i plantejant mesures correctores.

Aquests dies ha arrencat a Atenes un altre projecte europeu en el que participa l’equip de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics, dins de l’àrea de sostenibilitat de l’Eurecat. Un projecte d’àmbit més social al voltant de la justícia climàtica, que abordarà com afecta l’emergència climàtica a col·lectius sensibles i vulnerables de la societat, com ara la gent gran o els infants.

El projecte, amb la participació de diversos països europeus, tindrà a Amposta una de les proves pilot previstes en el programa d’actuacions, segons detalla al Diari Nil Álvarez, en el que es preveu la participació dels centres educatius de la ciutat.

Seu de l’Eurecat i el Centre de Resiliència Climàtica a Amposta.Foto: Joan Revillas

tracking