Projecte d'escola inclusiva: tots podem
L’Escola Port Rodó de Campredó i la Fundació Mercè Pla per a persones amb discapacitat s’uneixen en una iniciativa per portar a terme sessions conjuntes

Dijous passat, alumnes i persones del centre van treballar plegats les emocions amb un taller.
Tots tenim alguna cosa que no fem bé o que no sabem fer. Però en canvi tots podem i sabem fer bé moltes coses. Valorar la persona per les seues potencialitats i no pas per les seues discapacitats o limitacions: aquesta és la premissa de l’Escola Port Rodó de Campredó (ZER Mestral) amb el seu projecte d’escola inclusiva. Els alumnes de l’escola comparteixen hores d’una forma continuada, cada setmana, juntament amb les persones de totes les edats del centre ocupacional de la Fundació Mercè Pla per a persones amb discapacitat.
«Amb el projecte volem aconseguir una situació de normalitat. Tots podem aportar moltes coses a la societat. Amb el projecte també incloem el professorat i les famílies, fent així una participació activa i no passiva», explica el director del centre i de la ZER, Carlos Blanch.
Tot va començar fa tres anys, quan l’Ajuntament de Campredó va proposar per Sant Jordi realitzar activitats per a tot el poble. El grup de teatre de la fundació va representar la llegenda de Sant Jordi i allí es va portar a terme el primer contacte. Des d’aleshores, es va decidir iniciar una relació que pogués ser beneficiosa per tots i la llegenda de Sant Jordi del passat abril va ser representada amb un 50% d’actors de la fundació i l’altra meitat pels xiquets de l’escola.«Tot el poble va veure l’obra conjunta i realment va ser una experiència molt bonica i emotiva», apunta Blanch.
Ara els dijous, durant dues hores, tots plegats assagen per preparar l’obra de teatre Els Arrugats, quina troballa més dolça!, que es representarà en breu al Teatre Ateneu de Tàrrega, al festival de Nadal de l’escola, i a la Mostra de Teatre Escolar del Baix Ebre, entre altres.
Es tracta d’una història real convertida en conte per Carles Capdevila, sobre un noi que feia neules a l’obrador de l’Associació Alba de Tàrrega.
Amb l’obra es realitza un projecte intergeneracional, transversal i interdisciplinari. Cada dijous es realitzen quatre tallers: de cuina on es fan neules arrugades com les de l’obra; de literatura, sobre el Carles Capdevila; un altre d’attrezzo, on es prepara el material que sortirà a escena, i un altre d’assaig de l’obra.
Els xiquets i nois es van alternant per torns (i cada grup té xiquets de totes les edats) per realitzar els tallers i per assajar la seua escena a l’obra. Dijous passat per exemple es van treballar amb grups les emocions a partir del conte Els Arrugats: la ira, la sorpresa, la tristesa, la temor... Els tallers són en funció de l’època de l’any, de forma que durant la Castanyada o Carnaval, per exemple, han variat temàticament.
La Fundació Mercè Pla enguany celebra 40 anys i també preparen una funció especial, on els xiquets de l’escola de primer fins a quart curs també hi participaran.
«Creiem de veritat en l’escola inclusiva. Fem tot això perquè realment ho sentim», conclou Blanch, tot agraint el suport dels Serveis Territorials d’Ensenyament.